Többezres tömeg előtt jelentették be Erdoğan májusi kihívóját

2023. március 7. – 08:53

Többezres tömeg előtt jelentették be Erdoğan májusi kihívóját
Fotó: Cagla Gurdogan / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A hatpárti török ellenzéki pártszövetség a várakozásoknak megfelelően a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét, Kemal Kılıçdaroğlut nevezte meg hétfő este köztársaságielnök-jelöltként és így Recep Tayyip Erdoğan török elnök kihívójaként a május közepére tervezett választásokra.

Kılıçdaroğlu nevét az iszlamista Aranykor Pártja elnöke hirdette ki a párt épületének főbejárata előtt, ahol az esti órákban már ezres tömeg várta feszülten az elnökjelöltet. A 74 éves Kılıçdaroğlu rövid felszólalásában jelezte, hogy megválasztása esetén az összefogás másik öt pártjának vezetői az ő alelnökei lennének. „Konzultációval és konszenzussal fogjuk vezetni Törökországot” – közölte Kılıçdaroğlu.

A szövetség visszaállítaná az ország parlamentáris berendezkedését a jelenlegi végrehajtó elnöki rendszer helyett. A korábbi parlamentáris berendezkedést egy 2017-es népszavazás nyomán váltotta fel az elnöki rendszer, több jogkörrel ruházva fel az államfőt.

Az elnök- és parlamenti választás dátumát hivatalosan még nem tűzték ki, de Erdoğan a közelmúltban több alkalommal is május 14-ét javasolta. Az általa vezetett kormánypárt immár két évtizede áll az ország élén. A február 6-i földrengések után felmerült a választások elhalasztásának lehetősége. A választásokat szervező hatóságokra többletfeladatot ró, hogy a természeti csapást követően legalább kétmillióan az ország más részeibe települtek át, a helyben maradtak esetében pedig hiányos az infrastruktúra.

Kemal Kılıçdaroğlu a kormányzás „teljes kudarcáról” beszélt, és személyesen Erdoğant tette felelőssé azért, hogy az országot „húsz év alatt képtelen volt felkészíteni egy földrengésre”. Kılıçdaroğlu és más ellenzéki vezetők amiatt is élesen kritizálják Erdoğant, hogy az 1999-es izmiri földrengés után bevezetett új adónemmel elvileg felhizlalt katasztrófaalapból egészen egyszerűen eltűnt a pénz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!