Amikor épp nem egy ballisztikus rakéta mellett pózol, Kim Dzsongun lánya síeléssel, lovaglással és úszással tölti napjait

2023. március 7. – 14:50

Amikor épp nem egy ballisztikus rakéta mellett pózol, Kim Dzsongun lánya síeléssel, lovaglással és úszással tölti napjait
Kim Dzsue édesapjának kedveskedik – Fotó: Koreai Központi Hírügynökség via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak déli hírszerzési jelentések és a diplomáciai lepattanózásban is otthonosan mozgó Denis Rodman beszámolója szerint legalább három gyereke van, ám a leszármazottak identitását egészen tavalyig hétpecsétes titokként őrizték. 2022. november 18-án azonban váratlan dolog történt: a diktátor egy Hvaszong–17 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) bemutatójára magával vitte ránézésre 9-10 éves lányát, Kim Dzsuét, aki azután idén februárban, a fegyveres erők napján is ott tapsolt a dísztribünön. Kim Dzsue közszereplőként való debütálása és az észak-koreai propagandasajtó lelkendező minősítései után azonnal megindultak a találgatások arról, mekkora az esélye annak, hogy a meglehetősen patriarchális, a férfiági örökösödést előnyben részesítő Észak-Koreában Kim Dzsongun a lányát teszi meg politikai örökösének. Kim Dzsue feltűnéséről itt írtunk részletesen.

A dél-koreai hírszerzés kedden, a szöuli parlament előtt ismertetett jelentéséből újabb részleteket lehet megtudni Kim Dzsuéről. A mások mellett a Washington Post által is ismertetett jelentés szerint a lány nem jár iskolába, hanem otthonában vesz órákat, szabadidejét síeléssel úszással és lovaglással tölti – utóbbiban különösen ügyes.

A Nemzeti Hírszerzési Ügynökség úgy látja, a 39 éves, korábban súlyos egészségi problémákkal hírbe hozott Kim Dzsongun „túl fiatal és túl egészséges” ahhoz, hogy már most megnevezze örökösét. A diktátor lánya bemutatásával egyelőre csak annyit akar hangsúlyozni, milyen fontos az, hogy a Koreai Munkapárt és az ország vezetését egyenesági örökléssel oldják meg. Kim Dzsongun már dinasztiájának harmadik tagja az 1994-ben meghalt Kim Ir Szen és a 2011-ben meghalt Kim Dzsongil után.

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsuének van egy bátyja és egy ismeretlen nemű fiatalabb testvére is, előbbi azonban valószínűleg valamilyen fizikai vagy pszichés probléma miatt kiesett a lehetséges örökösök nevét tartalmazó pikszisből.

A parlamenti beszámolóhoz a Washington Post azt a figyelmeztetést fűzte, hogy a dél-koreai hírszerzés állításai és feltételezései nem minden esetben fedik a valóságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!