Jogerősen ártatlan a férfi, aki 38 évet ült rablógyilkosságért és szexuális erőszakért

2023. március 06. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Miután 38 évet ült egy gyilkosságért, amit nem ő követett el, Maurice Hastingset egy múlt szerdai meghallgatáson hivatalosan is ártatlannak nyilvánította egy kaliforniai bíró – írja a CNN. William C. Ryan, a Los Angeles megyei legfelső bíróság bírája egyben törölte Hastings letartóztatását és a vádemelést a bűnügyi nyilvántartásából.

„Ez sokat jelent. Hálás vagyok a bíró döntéséért és a bocsánatkérésért, minden csodálatos volt ma. Készen állok arra, hogy továbblépjek” – mondta Hastings a döntést követő sajtótájékoztatón.

A 69 éves Hastings októberben szabadult a börtönből, miután az 1983-as támadásból származó DNS-sel azonosítottak egy másik gyanúsítottat. Életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a bűncselekményért, annak ellenére, hogy a tanúk alátámasztották alibijét a gyilkosság idejére, és semmilyen tárgyi bizonyíték nem kötötte őt a helyszínhez – idézi fel a CNN.

Végül 2022 júniusában vizsgálták meg a nem sokkal a támadás után begyűjtött, szexuális támadásból származó szájüregi kenetet. A DNS egyértelműen kizárta Hastingset, és helyette Kenneth Packnettre mutatott, aki 2020-ban halt meg, miközben emberrablásért és nemi erőszakért kiszabott börtönbüntetését töltötte.

A mostani meghallgatás során Martha Carrillo helyettes kerületi ügyész a Los Angeles-i kerületi ügyészség nevében „régóta esedékes bocsánatkérést” intézett Hastingshez. „Nagyon sajnálom azt a nagy igazságtalanságot, amelyet a hivatalom és a büntető igazságszolgáltatási rendszer elkövetett ön ellen. Ebből sokat lehet tanulni” – mondta, hozzátéve: „Tudom, hogy nem elég azt mondani, hogy »sajnálom« 38 év börtönben töltött időért.”

Carrillo bocsánatot kért azért is, hogy a vádhatóság nem vette figyelembe Hastings korábbi kérését a bizonyítékok DNS-vizsgálatára vonatkozóan. A férfi még 2000-ben fordult levélben a Los Angeles megyei kerületi ügyészséghez, amelyben kérte, hogy vizsgálják meg a DNS-t, ami szerinte „egyértelműen bizonyítja, hogy a bűncselekmény idején nem én voltam az elhunyttal kapcsolatban álló személy”.

A sajtótájékoztató után Hastings arról is beszélt: korábban szembe kellett néznie azzal a lehetőséggel, hogy élete végéig börtönben kell lennie. „Rengeteg reménytelen pillanatot kellett átélnem” – mondta. Hogy mit csinál most, a szabadon engedése után, és azután, hogy most már hivatalosan is ártatlan? Ahogy korábban is elmondta a most 69 éves férfi: csak élvezni akarja a hátralévő életet. De emellett részt vesz egy vállalkozói képzésen is, derült ki a CNN mostani tudósításából.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!