Csak élvezni akarom az életem hátralevő részét, mondta a kaliforniai férfi, aki 38 évet ült ártatlanul

2022. október 29. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva


Szabadon engedték azt az amerikai férfit, aki 38 évet töltött rács mögött egy 1983-as gyilkosság miatt. Maurice Hastings mindvégig ártatlannak vallotta magát, és már húsz évvel ezelőtt kérte, hogy vizsgálják meg az ügyben a DNS-bizonyítékokat. Erre végül 2021-ben került csak sor, és bebizonyosodott Hastings ártatlansága, az igazi elkövető 2020-ban meghalt.

Az 1988-as ítéletét 2022. október 20-án hatályon kívül helyezték, és a férfit kiengedték a börtönből.

A gyilkossági ügy a következőképpen alakult. 1983-ban találtak rá autója csomagtartójában Roberta Wydermyerre, fején egy lőtt sebbel. A nőt meggyilkolása előtt szexuálisan bántalmazták. A nyomozók őrizetbe vették Hastingset, ezt követően különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolták meg, az ügyészek pedig halálbüntetést kértek rá.

Az esküdtszék nem hozott ítéletet, ezért egy másik esküdtszék elé került az ügy, ők bűnösnek találták a férfit: 1988-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Hastings a letartóztatása óta mindvégig hangoztatta ártatlanságát, és kérte az áldozat boncolásakor a szájüregi kenetből kimutatott ondó vizsgálatát. 2000-ben benyújtott kérelmét azonban a kerületi ügyész elutasította. Végül 2021-ben ártatlansági kérelmet nyújtott be, és az elvégzett DNS-vizsgálat megállapította, hogy az ondó nem az övé, hanem egy olyan férfié, akit egy másik ügyben fegyveres emberrablásért ítéltek el. A gyilkos női áldozatát akkor is egy jármű csomagtartójába rejtette.

Az október 20-i bírósági meghallgatást követően, amelyen az ítéletének hatályon kívül helyezték, Hastings azt mondta, hogy nem kesereg, és szeretné élvezni élete hátralévő részét.

„Sok éven át imádkoztam, hogy eljöjjön ez a nap. Nem mutogatok ujjal senkire, nem megkeseredett emberként állok itt, csak élvezni akarom az életemet, amíg tehetem”.

(Guardian, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!