Légicsapás végzett az al-Kaida egyik vezetőjével Jemenben

2023. március 5. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

A SITE hírszerző szervezet vasárnapi jelentése szerint az al-Kaida terrorszervezet megerősítette, hogy egyik magas rangú vezetője, a szaúdi Hamád bin Hamúd at-Tamini meghalt egy feltehetően amerikai légicsapásban Jemenben – írja az MTI.

Az Abdel Azíz al-Adnáni néven ismert dzsihadista vezetővel célzott dróntámadás végzett február 26-án az észak-jemeni Márib tartományban lévő házában. A halálhírét már szerdán közölte két jemeni vezető az AFP-vel, most azonban közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája, az AQAP is megerősítette ezt. A közlemény szerint Tamimi az AQAP „médiafelelőse” volt, aki a csoport külföldi műveleteit irányította. Tamimi négy évet töltött börtönben Szaúd-Arábiában, mielőtt Jemenbe ment volna 2013-ban a polgárháború előtt.

Fotó: SITE Intelligence Group
Fotó: SITE Intelligence Group

Az AQAP Jemenben egyaránt hajtott végre támadásokat a polgárháborúban szemben álló húszi lázadók és a kormányerők ellen. A szervezet több, az Egyesült Államokban és Európában elkövetett merényletet is magára vállalt. Január végén egy másik, a jemeni vezetők által szintén az Egyesült Államoknak tulajdonított légicsapásban az AQAP három tagja halt meg. Tavaly nyáron egyébként a CIA a terrorszervezet vezetőjével is végzett egy afganisztáni dróntámadás során, erről korábban itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!