A CIA megölte az al-Kaida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban

Legfontosabb

2022. augusztus 2. – 00:25

frissítve

A CIA megölte az al-Kaida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban
Ajmán al-Zavahiri egy 2011. szeptember 12-i videóból származó képen – Forrás: SITE INTELLIGENCE GROUP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zavahirivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház erkélyéről elmondott beszédében.

„Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé”

– fogalmazott Biden, hozzátéve: reméli, a művelet „némi megnyugvást ad” a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai családtagjainak és barátainak. Az elnök egyúttal óva intett „mindenkit az egész világon, aki ártani akar az Egyesült Államoknak”, hogy országa résen van, és kész megvédeni állampolgárait.

Fotó: Jim Watson / AFP / MTI
Fotó: Jim Watson / AFP / MTI

A bejelentést megelőzően a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, az-Zavahirivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint az-Zavahirit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű az-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros (9,7 milliárd forintos) jutalmat ajánlott fel annak, aki a terrorista vezető nyomára vezet.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt állította, hogy a támadást Afganisztán fővárosában, Kabulban hajtotta végre a CIA még vasárnap.

Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője még magyar idő szerint éjjel megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte. Az nem derült ki a közleményből, hogy az-Zavahiri valóban ott tartózkodott, illetve meghalt-e. Ha igen, az felveti a kérdést, hogy a tálibok a 2021. augusztusi hatalomátvételük után menedéket nyújtottak-e a terrorszervezet vezetőjének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!