A legnagyobb német lapok kiadója szerint a mesterséges intelligencia akár az újságírók állását is veszélyeztetheti

2023. március 1. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Axel Springer német médiacsoport vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia, mint a ChatGPT, akár helyettesítheti is az újságírókat – írja a Guardian.

Az Axel Springer tulajdonában állnak a legnagyobb német napilapok, mint a Bild és a Die Welt. Mindkét lapnál leépítéseket jelentettek be a „tisztán digitális médiavállalattá” válás részeként.

A lapkiadó vállalat vezérigazgatója, Mathias Döpfner szerint a leépítéseket az is indokolja, hogy „az automatizálás és a mesterséges intelligencia egyre inkább feleslegessé teszi az újságírást támogató munkakörök nagy részét”.

A kiadó nem pontosította, hogy hány főtől válnak meg, de azt ígérték, hogy „a riporterek, a szerzők és a szerkesztők” számát nem fogják csökkenteni.

Döpfner a munkatársaknak címzett belső levélben azt írta:

„A mesterséges intelligencia képes arra, hogy a független újságírást jobbá tegye, mint amilyen valaha is volt – vagy egyszerűen helyettesítse azt.”

A levélben úgy fogalmazott, a médiumoknak az oknyomozó újságírásra és magyarázó cikkekre kell összpontosítaniuk, a tényfeltárás pedig továbbra is az újságírók feladata lenne.

Nem az Axel Springer az első lapkiadó, amely a mesterséges intelligenciával kísérletezne a tartalomkészítésben. A Buzzfeed januárban jelentette be, hogy mesterséges intelligenciával fejlesztené bizonyos tartalmait és kvízjátékait, és a brit Daily Mirror és Daily Express kiadója is közölte, hogy munkacsoportot hoztak létre, hogy vizsgálják „a gépi tanulásban, például a ChatGPT-ben rejlő lehetőségeket és korlátokat”. Sőt, már 2020-ban is jelent meg olyan cikk a Guardianen, amit teljes egészében mesterséges intelligencia írt.

Novemberben indult és már Magyarországon is elérhető az OpenAI legújabb intelligens csetbotja, a ChatGPT, ami hamar a legnépszerűbb csevegőszoftver lett. Nem véletlenül, a program rendkívül kifinomult szövegeket is képes generálni, például verseket és prózát is, az Amazont például már el is lepték a ChatGPT-vel írt könyvek. Mi is teszteltük, kértünk tőle például főzési javaslatokat, és Orbán Viktor évértékelő beszédét is megírattuk vele, ami sokkal kedvesebbre és udvariasabbra sikerült, mint amilyen az eredeti szokott lenni.

A rendszer viszont korántsem tökéletes, sokszor fut bele hamis állításokba és pontatlanságokba. A CNET online technológiai lap állítólag egy mesterségesintelligencia-eszközt használ cikkek generálására, amelyeket később emberi szerkesztők néznek át, mielőtt publikálják. A weboldal januárban elismerte, hogy a programnak vannak korlátai, miután kiderült, hogy a mesterséges intelligenciával generált cikkek több mint felét jelentősen szerkeszteni kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!