Ellepték az Amazont a ChatGPT-vel írt könyvek

2023. február 22. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Február közepén több mint kétszáz olyan e-könyvet lehet megvásárolni az Amazonon, amelynek legalább egyik szerzője a ChatGPT, az épp legnépszerűbb intelligens csetbot, de mivel jellemzően sokan be sem vallják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével írták a könyvüket, ez a szám valószínűleg jóval magasabb, írja a Reuters. A könyvek között ott van a „Hogyan írjunk és hozzunk létre tartalmat a ChatGPT használatával” vagy „A házi feladat ereje” című kötet és „Az Univerzum visszhangjai” című versgyűjtemény. Még egy új alműfaj is megjelent az Amazonon: a ChatGPT használatáról szóló könyvek, amelyeket teljes egészében a ChatGPT írt. Nem csoda, a rendszer okos, mi például Orbán Viktor évértékelő beszédét írattuk meg vele, ami sokkal kedvesebbre és udvariasabbra sikerült, mint az eredeti szokott.

A Reuters szerint úgy tűnik, hogy a ChatGPT kész felforgatni a könyvipart, mivel a regényírói ambíciókat dédelgetők és önsegítő guruk, akik gyorsan akarnak pénzt keresni, a szoftverhez fordulnak, és az Amazon Kindle Direct Publishing egyszerűsített kiadófelületen keresztül közzéteszik az „írásukat”. A Youtube-on, a TikTokon és a Redditen több száz oktatóanyag található, amelyek bemutatják, hogyan készíthet bárki ilyen könyvet mindössze néhány óra alatt. A legegyszerűbb témák között szerepelnek a gyors meggazdagodást ígérő tervek, fogyókúrás tanácsok, kódolási tippek és receptkönyvek, illetve nagy kedvence a mesterséges intelligenciának még az illusztrált mesekönyv is.

„Ez egy olyan dolog, ami miatt igazán aggódhatunk, mert ezek a könyvek elárasztják a piacot, és sok szerző el fog esni a munkától” – mondta a Reutersnek Mary Rasenberger, az Authors Guild írócsoport ügyvezető igazgatója. „Átláthatónak kell lennie mind a szerzők, mind a platformok részéről annak, hogyan készülnek ezek a könyvek, különben sok rossz minőségű könyv árasztja el a piacot.”

Az Amazon egyelőre nem írja elő a szerzőknek, hogy kötelezően fel kell tüntetniük, ha mesterséges intelligencia használatával írták a könyvüket. A Reutersnek küldött levelében az Amazon nem tért ki arra, hogy tervezi-e módosítani vagy felülvizsgálni a Kindle áruház irányelveit a mesterséges intelligencia vagy más automatizált íróeszközök használatával kapcsolatban. „Az áruházban található összes könyvnek meg kell felelnie a tartalmi irányelveinknek, beleértve a szellemi tulajdonjogok és az összes többi vonatkozó törvény betartását” – írta Lindsay Hamilton, az Amazon szóvivője egy e-mailben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!