Az FBI igazgatója valószínűsíti, hogy egy kínai laborból szivárgott ki a világjárványt okozó Covid-19

2023. március 1. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI most először beszélt arról nyilvánosan, hogy egy kínai laborból szivároghatott ki a világjárványt okozó Covid-19-koronavírus. Christopher Wray, az FBI igazgatója a Fox Newsnak adott interjújában azt mondta, hogy „az FBI már jó ideje úgy értékelte, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens”. Kína válaszul politikai manipulációval vádolta meg az USA-t.

Wray megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok kínai nagykövete felszólította az országot, hogy „legyen őszintébb” a Covid eredetével kapcsolatban. Keddi interjújában az FBI igazgatója azt mondta, hogy Kína „mindent megtett annak érdekében, hogy megpróbálja meghiúsítani és elfedni” a globális járvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket. „És ez mindenki számára sajnálatos” – mondta.

Pár napja a Wall Street Journal egy titkos hírszerzési jelentésre hivatkozva írta meg azt, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki.

A Covid-19 kitörésével kapcsolatban általában két hipotézis verseng. Az egyik szerint a vírus egy állat közvetítésével ugrott át az emberre, míg a másik szerint egy kínai kutatólaboratóriumból szivárgott ki. Az Egyesült Államokban sem sorakoztak fel egységesen egyik teória mellett sem. Az energiaügyi minisztérium előtt csak az FBI támogatta a laborszivárgás elméletét, míg öt másik kormányzati szerv elvetette ennek lehetőségét, kettő másik pedig egyik verziót sem fogadta el.

Korábban ebben a Telex Gyorstalpalóban segítettünk eligazodni a laborszökevény-elmélet útvesztőiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!