Laboratóriumi szivárgás miatt alakulhatott ki a Covid-járvány az USA energiaügyi minisztériuma szerint

2023. február 26. – 23:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki, írta a Wall Street Journal egy titkos hírszerzési jelentésre hivatkozva.

A Covid-19 kitörésével kapcsolatban általában két hipotézis verseng. Az egyik szerint a vírus egy állat közvetítésével ugrott át az emberre, míg a másik szerint egy kínai kutatólaboratóriumból szivárgott ki. Az Egyesült Államokban sem sorakoztak fel egységesem egyik teória mellett sem. Az energiaügyi minisztérium előtt csak az FBI támogatta a laborszivárgás elméletét, míg öt másik kormányzati szerv elvette ennek lehetőségét, kettő másik pedig egyik verziót sem fogadta el.

A WSJ szerint azért jelentős az energiaügyi minisztérium állásfoglalása, mert ez a kormányzati szerv felügyeli az Egyesült Államok nemzeti laboratóriumainak hálózatát, és ezek közül öt fejlett biológiai kutatást végez.

A minisztérium titkosított jelentésében állítólag az szerepel, hogy alacsony bizonyossággal állítható az, hogy laborszivárgás okozta a járványt, ami jelentős eltérés az FBI következtetéséhez képest, ami mérsékelt bizonyosságot állapított meg. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy a Covid-19 nem egy kínai biológiai fegyverprogram eredménye.

Az energiaügyi minisztérium egy korábbi, 2020-as jelentésében is az állt, hogy a laboratóriumi szivárgás elmélet elfogadható. Ezt egy ötoldalas értékeléssel frissítették. A WSJ szerint ennek alapját friss hírszerzési információk, az akadémiai irodalom és kormányon kívüli szakértőkkel folytatott konzultációk jelentik.

Kína korábban is vitatta, hogy a Covid-19 valamelyik laboratóriumából szivároghatott volna ki. Leggyakrabban vuhani laborokat gyanúsítottak ezzel, mert ott azonosították a járvány egyik első gócpontját, és a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója is az elsők között volt, akik kórházi ellátást igényeltek a koronavírus miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!