Magyar fogorvos kezelte félre az osztrák férfit, a bíróság 44 millió forintnyi kártérítést fizettetne a rendelővel

2023. február 27. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

A feldkirchi tartományi bíróság 116 ezer euró, átszámítva mintegy 44,1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezne egy magyar fogorvosi rendelőt, amely az elsőfokú ítélet szerint 2017-ben félrekezelte egy vorarlbergi páciensét, és a férfi évekig szenvedett az így okozott egészségkárosodás miatt, írja az Rtl.hu a Vol.at portál cikkére hivatkozva.

Az eljárásba fogorvosi és fül-orr-gégész szakértőket is bevontak, akik megállapították, hogy a Vorarlbergből magyarországi beavatkozásra utazó férfi kezelése során több szakmai hiba történt, ezért volt szükség korrekciós beavatkozásra. Az itteni kezelés során két implantátumot és tizenhat koronát helyeztek be a férfinak, illetve kihúzták egy fogát, ám ezután nem illeszkedett össze alsó és felső fogsora, továbbá évekig szenvedett fülzúgástól, szédüléstől, valamint állkapocs- és fogfájástól.

Mint a cikk írja, a korrekciós beavatkozást 40 ezer euróért, átszámítva 15,2 millió forintnyi összegért végezte el egy német fogorvos, ugyanis a felperes férfi szerint egyetlen voralbergi fogorvos sem volt hajlandó elvégezni a műhibával okozott probléma rendezésére szolgáló beavatkozást.

A nem jogerős ítélet szerint a vétkes rendelőnek a fenti összegen felül vissza kell térítenie az elrontott kezelés 7900 eurós (kb. 3 millió forintos) költségét, illetve 1200 euró (kb. 456 ezer forint) utazási és szállásköltséget. A kezelés Vorarlbergben a Magyarországon kifizetett összeg kétszeresébe került volna, míg itthon egy ilyen összetett beavatkozásért 3,8 millió forintot kérnek a szakemberek.

A félrekezelt 60 éves férfi ügyvédje 2018-ban nyújtotta be első keresetét a tartományi bírósághoz, mielőtt a polgári peres eljárás 2019-ben, Feldkirchben megkezdődött. Az eddig felmerült perköltség mintegy 48 ezer euró (18,2 millió forint), amelyet az elsőfokú ítélet szerint szintén meg kell fizetnie a rendelőnek.

Február közepén részletesen írtunk egy másik ügyről, amelyben egy brit férfi 14 évig szenvedett egy budapesti rendelőben hibásan elvégzett fogorvosi beavatkozás következményeitől, majd öngyilkos lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!