Japánban nagyon alacsony a beleegyezési korhatár, most feljebb emelnék

2023. február 26. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

A japán kormány azt javasolja, hogy a beleegyezési korhatárt 13-ról 16 évre változtassák – írja az Insider. A G7 országai között jelenleg ott az egyik legalacsonyabb ez a korhatár.

A szexuális bűncselekményekre vonatkozó japán jogszabályokat azután vizsgálták felül, hogy több, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyben is felmentő ítéletet hoztak a bíróságok (a jelenleg érvényben lévő törvényi előírások miatt).

A japán kormány azt is tervezi, hogy bővíti a nemi erőszak jogi definícióját. A jelenlegi, 1907-es törvény értelmében a megerőszakolt áldozatoknak bizonyítaniuk kell például, hogy „lehetetlen volt ellenállni” a támadásnak.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államok legtöbb államában a beleegyezési korhatár 16 év. Németországban 14, Franciaországban pedig 15 év. Magyarországon 14 év, vagyis a jelenleg érvényben lévő törvények szerint bárhány éves felnőtt létesíthet szexuális kapcsolatot egy 14 éves vagy annál idősebb fiatallal, ha az beleegyezik az együttlétbe.

Az utóbbi hetekben nagy felháborodást keltett egy 39 éves magyar pedagógiai asszisztens, aki a közösségi médiában arról beszélt, hogy egy 15 éves fiatallal „kavar”. Itt írtunk arról, hogy attól, hogy ez jogilag nem büntethető, még nem biztos, hogy rendben van. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogászával és pszichológusával beszéltük át, mikor egyezhet bele egy fiatalkorú a szexuális együttlétbe, az iskolának miben lehet felelőssége, és miért szól az alá-fölé rendelt szexuális kapcsolat a hatalmi viszonyról, és nem a szexualitásról.

E mellett az ügy mellett az utóbbi években Magyarországon nagyon sok olyan esetre derült fény, amikor felnőttkorúak 18, vagy akár 14 év alattiakkal folytattak szexuális viszonyt. Sok olyan esetről tudunk például, amikor katolikus papok molesztáltak gyerekeket. (Ebben a témában érdemes elolvasni például a 444 cikkét.) És a pedagógiai asszisztens ügyével szinte egy időben került be a hírekbe az az eset, amikor egy tanár egy 13 éves lány ellen követett el szexuális visszaélést. A férfit letartóztatták.

A magyar kormány és a holdudvarába tartozó média azonban a papok vagy heteroszexuális bűnözők ügyei miatt sokkal ritkábban indít ahhoz hasonló, nagyszabású politikai kampányt, mint ami a 39 éves homoszexuális pedagógiai asszisztens ügyében indult. Úgy tűnik, a melegek által elkövetett visszaéléseket sokkal súlyosabb bűnnek tartják, Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón arról beszélt, meg kell vitatni, hogy különbséget kell-e tenni ebben a témában büntetés terén az azonos és a különböző neműek közötti kapcsolat terén. A Mi Hazánk pedig a Btk. módosításával tiltaná meg a 18 éven aluliaknak a homoszexuális kapcsolatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!