Kiszabadultak azok a régészek Pápua Új-Guineán, akikért egymillió dolláros váltságdíjat kértek túszejtők

2023. február 26. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel ezelőtt Pápua Új-Guineán fegyveresek régészeket ejtettek túszul, majd váltságdíjat követeltek értük. Az ügy lezárult, vasárnap minden túsz kiszabadult, de az nem derült ki, hogy az egymillió dolláros követelésből teljesítettek-e bármennyit a hatóságok.

A szigetre terepi munka miatt érkezett új-zélandi Bryce Barker professzort és három társát a Dél-Felföld, Hela és a Nyugati-tartomány határvidékén rabolták el, fegyverrel fenyegették meg őket.

Kiszabadultak a túszul ejtett régészek Pápua Új-Guineán, középen Bryce Barker új-zélandi professzor – Fotó: Str / AFP
Kiszabadultak a túszul ejtett régészek Pápua Új-Guineán, középen Bryce Barker új-zélandi professzor – Fotó: Str / AFP

A túszejtők kezdetben 24 órás határidővel egymillió dolláros váltságdíjat követeltek a rendőröktől a szabadon bocsájtásért, de később engedtek az árból, majd a határidőt is módosították. A négyből egy túszt el is engedtek korábban, majd vasárnap a másik három is kiszabadult.

James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke közleményében azt írta, hogy egy titkos műveletben szabadították ki a túszokat, és az eredeti váltságdíj-követelés nem teljesült, de további részletekről nem számolt be.

Korábban a helyi rendőrkapitány, David Manning azt mondta, hogy ha a fegyveresek elengedik a túszokat, akkor méltányos eljárásban lehet részük, de ha ellenállnak, akkor az életüket is veszíthetik.

„Különleges biztonsági erőink minden szükséges eszközt bevetnek a bűnözőkkel szemben, beleértve akár a fegyverhasználatot is, hogy garantálni tudják a foglyul ejtett emberek biztonságát és egészségét” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!