Váltságdíjat követelnek az új-zélandi régészért és tanítványaiért a pápua új-guineai emberrablók

2023. február 21. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Készpénzt kérnek a túszokért az emberrablók, akik egy új-zélandi régészprofesszort és négy pápua új-guineai egyetemi hallgatót ejtettek túszul – írja az MTI.

A csendes-óceáni ország miniszterelnöke hétfőn erősítette meg, hogy Dél-Felföld, Hela és a Nyugati-tartomány határvidékén elraboltak egy külföldi állampolgárt és a három helyi egyetemi hallgatót.

A külföldi túsz új-zélandi állampolgár, aki Ausztráliában él, és egy ausztrál egyetem régészprofesszora. Pápua Új-Guineába tett kirándulására egy helyi egyetem több hallgatója is elkísérte, őket szintén túszul ejtették.

A helyi hatóságok közlése szerint a bűnözők „véletlenül” vehették észre a csoportot, majd elhurcolták őket az erdőbe.

„Kihasználták az alkalmat, és nyilvánvalóan nem gondolták át, mielőtt cselekedtek. Készpénzt kérnek a túszokért. Az emberrablóknak kiutat kínálunk. Elengedhetik a foglyaikat, majd méltányos bánásmódban lehet részük az igazságszolgáltatási rendszerben, ám ha nem így tesznek és ellenállnak, azért az életükkel fizethetnek” – írta hétfő esti közleményében David Manning helyi rendőrkapitány.

„Különleges biztonsági erőink minden szükséges eszközt bevetnek a bűnözőkkel szemben, beleértve akár a fegyverhasználatot is, hogy garantálni tudják a foglyul ejtett emberek biztonságát és egészségét” – tette hozzá.

Az új-zélandi külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy tudnak az esetről, de személyiségi jogi okok miatt nem adhatnak további felvilágosítást. Az ausztrál külügyi tárca nem kommentálta a túszdrámát.

A több mint 9 millió lakosú Pápua Új-Guinea egy szigeten fekszik Indonézia feszültségek sújtotta Pápua tartományával. Február elején pápuai szeparatisták egy új-zélandi pilótát ejtettek túszul. A férfit később Philip Mehrtens néven azonosították. A szeparatista fegyveresek azt közölték, nem engedik el a pilótát, amíg az indonéz kormány el nem ismeri Pápua függetlenségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!