A CIA igazgatója szerint bizonyíték van arra, hogy Oroszország katonai segítségért cserébe felajánlotta Irán rakétaprogramjának támogatását

2023. február 26. – 21:17

Másolás

Vágólapra másolva

William Burns, a CIA igazgatója egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy az Oroszország és Irán közötti szövetség gyorsan fejlődik. „… az irániak már több száz felfegyverzett drónt biztosítottak az oroszoknak, amelyeket arra használnak, hogy fájdalmat okozzanak az ukrán civileknek és pusztítsák az ukrán polgári infrastruktúrát. Tudjuk, hogy lőszert is szállítottak az orosz tüzérségi eszközökhöz és tankokhoz” – mondta Burns a CBS „Face the Nation” című műsorában.

Mint mondta, a CIA-nak arra utaló információi is vannak, hogy Oroszország azt javasolta Iránnak, segíti a perzsa állam rakétaprogramját, és fontolóra veszi vadászrepülők szállítását, cserébe azért, ha Irán segíti Moszkvát az ukrajnai katonai törekvéseiben.

Burns beszélt arról is, hogy találkozott az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatójával, Szergej Nariskinnel. A CIA igazgatója szerint ez alapján kijelenhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „túlságosan bízik” abban, hogy képes lesz bedarálni Ukrajnát. A Nariskinnel folytatott megbeszélést összességében „eléggé elkeserítőnek” nevezte.

„Az volt a célom, hogy világossá tegyem Nariskinnek – és rajta keresztül Putyin elnöknek –, hogy milyen súlyos következményekkel járna, ha Oroszország valaha is úgy döntene, hogy valamilyen nukleáris fegyvert is bevet. És azt hiszem, Nariskin megértette ennek a kérdésnek a súlyosságát, és azt hiszem, Putyin elnök is megértette” – mondta Burns.

Arra a kérdésre, hogy miért volt elkeserítő a beszélgetés, Burns hozzátette: „Nariskin részéről is volt egy nagyon dacos hozzáállás, egyfajta pimaszság és önteltség, ami Putyin saját nézetét tükrözi –, hogy az időt a maga javára tudja fordítani, azt hiszi, le tudja darálni az ukránokat, le tudja fárasztani európai szövetségeseinket, hogy a »politikai fáradtság« végül be fog következni”.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!