Oroszország nem ítélte el Oroszországot a G20-ak találkozóján

2023. február 25. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült konszenzusra jutni az ukrajnai konfliktus elítélésével kapcsolatban a G20-ak, vagyis a világ vezető gazdaságai pénzügyminisztereinek és központi banki vezetőinek az indiai Bengaluruban tartott szombati találkozóján, így az valószínűleg közös közlemény nélkül ér véget.

Az Egyesült Államok és G7-szövetségesei azt szorgalmazták, hogy egyértelműen ítéljék el egy közleményben Oroszországot az ukrajnai inváziója miatt, írja a Guardian. Oroszország, amely szintén a G20-ak tagja, ukrajnai háborúját „különleges katonai műveletnek” hívja, és kerüli, hogy azt inváziónak vagy háborúnak nevezze.

India vonakodott attól, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei és Oroszország, valamint más, Moszkvát támogató országok, például Kína közé szoruljon. Az indiai miniszterelnök ezért kerülte Ukrajna megemlítését. India és Kína is azon országok között volt, amelyek tartózkodtak azon az ENSZ-szavazáson, amely felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltétel nélkül vonuljon ki Ukrajnából.

India végül azt javasolta, hogy ne használják a háború szót – mondták a G20-ak tisztviselői a Reutersnek. Egy forrás szerint a közleményről folytatott vita miatt Oroszország és Kína akár meg is akadályozhatja a nyugati országok javaslatait.

Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter szerint elfogadhatatlan lenne a novemberben, a G20-ak bali csúcstalálkozóján elfogadott megfogalmazás felpuhítása. Akkor a G20-ak vezetői azt mondták, hogy „a tagok többsége határozottan elítélte az ukrajnai háborút”, de azt is elismerték, hogy egyes országok másként látják a konfliktust. Giorgetti így fogalmazott:

„Nem kérdőjelezhetjük meg a Balin elfogadott határozatot, és minden más megoldás elfogadhatatlan visszalépést jelentene.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!