Lukasenko szerint országa szuverén, de 3 éve zajlottak tárgyalások Belarusz és Oroszország integrációjáról

2023. február 25. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz szuverén és független állam, Oroszországgal három évvel ezelőtt zajlottak tárgyalások az integrációról, az erről szóló dokumentum nyilvánosságra hozatalával a két ország közötti kapcsolat rombolása lehetett a cél, mondta Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor szombaton az államilag ellenőrzött Belta hírügynökségnek.

Nemrég szivárgott ki egy Vlagyimir Putyin hivatalából származó dokumentum, amely szerint Oroszország 2030-ig bekebelezné Belaruszt. A dokumentum tartalmát több oknyomozó portál, köztük a Yahoo News és a VSquare nevű, közép-európai hírportál újságíróiból álló nemzetközi konzorcium közölte. A dokumentum szerint Moszkva igen részletes akciótervet készített a két ország unióba való egyesítéséről. Szó van benne a belarusz és orosz törvények „harmonizálásáról”, az összehangolt védelmi és külpolitikáról, a gazdasági és kereskedelmi együttműködések orosz érdekek mentén való rendezéséről, valamint Oroszország társadalmi-politikai, kereskedelmi-gazdasági, tudományos-oktatási és kulturális-információs tereken való dominanciájának kialakításáról. Összességében elmondható, hogy a tervezet felszámolná Belarusz szuverenitásának maradékát is.

Lukasenko egy február 25-i sporteseményen helyi újságíróknak azt mondta: ezt a dokumentumot talán három évvel ezelőtt írták, amikor Belarusz és Oroszország tárgyalt az integrációs menetrendek kialakításáról. Lukasenko szerint erről különböző álláspontok voltak, „voltak, akik így, és voltak, akik úgy gondolkodtak”. Állítása szerint néhány, a Putyin-kormányban lévő hivatalnok javasolta azt, hogy Belarusszal milyen irányba haladjanak. (Kyev Independent)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!