Még nincsenek új szankciók, a lengyelek rágódnak a szintetikus gumin

2023. február 24. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt tegnap is megírtuk, az uniós nagyköveteknek nem sikerült elfogadnia a tizedik szankciós csomagot. Kedden tárgyaltak róla először, majd szerdán, de végül csütörtökön sem sikerült lezárniuk az írásbeli eljárást, pedig a háború kitörésének egy éves évfordulójára, péntekre el akarták fogadni az intézkedéseket. A Reuters és a Politico szerint is a lengyeleken múlik a megegyezés, akik mindkét lap szerint a szintetikus guminál szigorítanának.

„Nem blokkoljuk a szankciókat”, fejtegette a Politicónak egy lengyel tisztviselő, „csak olyan szankciókat szeretnénk, amelyeknek van értelme”.

A tagállamok állandó képviselői pénteken 10-kor ülnek össze, de a Politico két diplomatára hivatkozva arról írt, hogy a javaslattevő Európai Bizottság csütörtök éjjel is leült néhány ország küldöttjével, hogy megpróbáljon valamilyen kompromisszumot kikalapálni. A lap úgy értesült, hogy az EU 560 ezer tonna szintetikus gumi behozatalát engedné, de ez egy lengyel tisztviselő szerint több, mint a mostani behozatal.

A Politico úgy tudja, fogy a türelem, egy uniós diplomata „tarthatatlannak” nevezte a lengyelek húzását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!