Vádat emeltek a kémkedéssel gyanúsított orosz férfi ellen Lengyelországban

2023. február 23. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek a Lengyelországban tavaly áprilisban letartóztatott orosz állampolgár ellen. A gyanú szerint a férfi 2015 és 2022 között adott át információkat Oroszországnak – írja a Sky News.

A vád szerint a férfi információkat adott át a lengyel fegyveres erők és a NATO-csapatok katonai felkészültségéről az orosz hírszerzésnek.

Az orosz állampolgárságú férfi évek óta Lengyelországban él, ahol „üzleti tevékenységet folytatott”. Több korrupciós bűncselekménnyel is megvádolták, akár egy évtizedes börtönbüntetésre is számíthat.

Az észak-lengyelországi Gdańskban működő kerületi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a férfi kémtevékenysége „a Lengyelország északkeleti részén található katonai egységekre összpontosított, és a lengyel fegyveres erők fontos elemeinek felderítésével kapcsolatos feladatokat látott el”.

Hozzátette, hogy az ügy csak egy azok közül, amelyek az orosz és belarusz hírszerző szolgálatoknak a lengyel hadsereg ellen irányuló tevékenységével kapcsolatosak. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly áprilisban egy kémkedéssel vádolt belarusz állampolgárt is őrizetbe vettek a lengyel hatóságok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!