Az ENSZ azonnali és feltétel nélküli kivonulásra szólította fel Oroszországot

2023. február 23. – 23:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ 141 szavazattal megszavazta, hogy Oroszországot azonnali és feltétel nélküli kivonulásra szólítsa fel Ukrajnából. A szavazáson 7 állam szavazott nemmel, 32-en pedig tartózkodtak.

A legutóbbi hasonló szavazást azután tartották, hogy Oroszország annektálta a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaságot. Ekkor majdnem ugyanez lett az eredmény, 143:5 arányban, 35 tartózkodás mellett ítélték el az annexiót, a tartózkodó nemzetek többségében afrikaiak voltak.

Oroszország igyekezett meggyőzni mindenkit, hogy a Nyugat okozott kárt azzal, hogy fegyvereket szállított a régióba, a szegény országokban növekvő éhínséget pedig a nyugati szankciókra fogta. A szavazás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy nem enyhül az agresszor ország nemzetközi elszigeteltsége.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter így kommentálta az eredményt:

„A mai ENSZ-közgyűlési határozat megszavazásával 141 ENSZ-tagállam világossá tette, hogy Oroszországnak véget kell vetnie törvénytelen agressziójának. Ukrajna területi integritását helyre kell állítani. Egy évvel a teljes körű orosz agresszió kezdete után a világ továbbra is erőteljesen támogatja Ukrajnát.”

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!