Putyin: Oroszország idén tovább fejleszti nukleáris triádját

2023. február 23. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország idén tovább fejleszti nukleáris triádját, a hatóságok továbbra is prioritásként kezelik Oroszország védelmi képességeinek megerősítését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, a haza védelmezőjének ünnepe alkalmából a fegyveres erők aktív és veterán tagjaihoz intézett köszöntőjében.

Az MTI beszámolója szerint az orosz elnök arról beszélt, „a korszerű, hatékony hadsereg és haditengerészet Oroszország biztonságának és szuverenitásának, stabil fejlődésének és jövőjének záloga, ezért, mint korában is, Moszkva prioritásként fogja kezelni a védelmi képességek megerősítését”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az Ismeretlen Katona sírjának megkoszorúzási ünnepségén a haza védelmezőjének napján Moszkvában, 2023. február 23-án – Fotó: Sputnik / Pavel Bednyakov / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az Ismeretlen Katona sírjának megkoszorúzási ünnepségén a haza védelmezőjének napján Moszkvában, 2023. február 23-án – Fotó: Sputnik / Pavel Bednyakov / Reuters

A Putyin által említett fejlesztések többek között:

  • idén hadrendbe állítják a Szarmat új interkontinentális rakétarendszer nehézrakétákkal ellátott indítóállásait
  • folytatják a Kinzsal hiperszonikus komplexum sorozatgyártását,
  • és a Cirkon tengeri hiperszonikus rakéták tömeggyártását is.
  • Az orosz haditengerészet az elkövetkező években három újabb nukleáris meghajtású tengeralattjáró cirkálóval bővül.
  • Fejlesztik a fegyveres erők valamennyi összetevőjét, javítani fogják a kiképzési rendszert, és folytatják a csapatok új fegyverekkel, köztük új csapásmérő rendszerekkel, felderítő és kommunikációs eszközökkel, drónokkal és tüzérségi rendszerekkel való felszerelését.
  • Növelik a hagyományos fegyverek teljes körének gyártását, és elsajátítják a haderőnemek számára ígéretes modellek sorozatgyártását.

„A különleges hadműveletben részt vevő orosz katonák bátran harcolnak az ukrajnai neonácizmus ellen, és megvédik az oroszokat az ország történelmi területein” – fogalmazott az orosz elnök. Putyin szerint az emberek bíznak a fegyveres erőkben, és milliók segítik a fronton harcolókat.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!