EU-biztos: Nem elegek a kormány nyilatkozatai, végre kell hajtani a feltételeket a pénzhez

2023. február 23. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Március végéig van ideje a magyar kormánynak, hogy meghozza a korrupció és az összeférhetetlenség felszámolására vonatkozó intézkedéseket, és akkor még májusban feloldhatják 6,3 milliárd euró kohéziós támogatás befagyasztását – írja a Népszava. A pénz az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatási program finanszírozására kell.

Csütörtökön egy brüsszeli sajtótájékoztatón Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa beszélt a tárgyalásokról. Ő szögezte le, hogy

„ehhez nem lesz elég nyilatkozatokat tenni vagy pusztán kipipálni a feladatsort, a megszabott feltételeket végre kell hajtani”.

Hahn ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szerinte a magyar kormány teljesíteni fogja a feltételeiket, és ennek megfelelően meg fogja kapni a pénzt. Szerinte az ő érdekük is, hogy megoldják a fennálló problémákat.

Az Európai Bizottság többek között azt várja, hogy a kormány biztosítsa az alapítványi egyetemek autonómiáját, és hozzon meg bizonyos állami korrupció visszaszorításáról szóló döntéseket. Az egész kérdésről ebben a cikkünkben írtunk sokkal hosszabban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!