Az ENSZ főtitkára szerint Oroszország inváziója a kollektív lelkiismeret megsértése volt

2023. február 23. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára elítélte Oroszország invázióját az orosz-ukrán háború kitörésének egy éves évfordulója előtt, szerinte a kollektív lelkiismeret és a nemzetközi jog megsértése volt az, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, írja a BBC.

Az ENSZ-közgyűlésén egy Ukrajna és szövetségesei által támogatott indítványt vitattak meg, amely Oroszország azonnali és feltétel nélküli kivonulását követeli. Hatvan ország támogatta az állásfoglalást, amely hangsúlyozza, hogy „minél hamarabb széleskörű, igazságos és tartós békét kell teremteni Ukrajnában”. Csütörtök este fognak szavazni az indítványról. Ukrajna azt reméli, hogy az indítvány támogatásával az országok képviselői kifejezik feléjük a szolidaritásukat.

Antonio Gutteres szerint a háború nem megoldás, a háború a probléma, az emberek szenvednek Ukrajnában és mindenkinek a békére van szüksége.

Az elmúlt egy évben ENSZ-közgyűlésen már szavaztak hasonló, az orosz inváziót ellenző határozatokról. Októberben 143 tagállam szavazta meg, hogy elítéli Moszkva Ukrajna egyes részeinek illegális annektálását. Oroszország, Belarusszia, Szíria és Észak-Korea ellenezte az indítványt, míg India és Kína a 35 tartózkodó állam között volt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!