A német alkancellár szerint Putyin nem győzött az Európa ellen indított energiaháborúban

2023. február 23. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter csütörtökön a német ntv tévécsatornának értékelte az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta eltelt egy év energiapiaci fejleményeit. Az MTI beszámolója szerint Habeck úgy fogalmazott:

„Ha úgy vesszük, hogy Putyin egy energiaháborúval akarja térdre kényszeríteni Németországot és Európát, akkor ki kell jelentenünk, hogy Putyin mindenesetre nem győzött. Ugyanakkor korai lenne azt állítani, hogy mi győztünk, mert még mindig érzékeny helyzetben vagyunk.”

A miniszter szerint az energiaellátás biztonságával összefüggő folyamatok ellenőrizhetővé váltak, és az ország sokkal jobban vészeli át a telet, mint ahogy az évszak elején gondolni lehetett. Az infrastruktúra fejlesztésével ugyan van még munka, és a beszerzési forrásokat is stabilizálni kell, „de nagyon jól állunk” – mondta.

Arra a kérdésre, sikerült-e megakadályozni, hogy az orosz elnök németországi energiaeladásokból származó pénzt használjon fel az Ukrajna elleni háború finanszírozására, azt mondta, hogy „ezt így még nem lehet kijelenteni”, mert német cégek ugyan már nem vásárolnak orosz gázt, de meglehet, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálok révén jut még valamennyi Németországba.

„A legfontosabb a kőolaj árának csökkentése, mert az összes ismert adat alapján ez sújtja leginkább Oroszországot” – hangsúlyozta Habeck.

Szerinte az Ukrajna elleni háborúval összefüggő infláció és az energia árának drágulása már enyhül, és várhatóan 2024 tavaszára az inflációt is sikerül „visszanyomni normális szintre”.

A következő, ősszel kezdődő fűtési szezonnal kapcsolatban elmondta, hogy a földgázellátásban a kiinduló helyzet sokkal jobb, mint tavaly, mert a fölgáztárolók valószínűleg nagyjából 60 százalékos töltöttséggel zárják a tavaszig tartó 2022–2023-as szezont – szemben az egy évvel korábbi 25 százalék körüli szinttel –, és időközben több LNG-terminált is építettek. Ugyanakkor az orosz gázimport leállt, és a folyamatok alakulását az időjárás és a fogyasztói magatartás is nagyban meghatározza – fejtette ki a politikus, megjegyezve, hogy továbbra is takarékos földgázfelhasználásra, a fogyasztás visszafogására van szükség.

Németország az ukrajnai háború előtt a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. Oroszország a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot. Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 vezetéket augusztus végén állították le. Azóta az ország első számú importpartnere Norvégia lett, és alig egy év alatt felépítették az ország első három tengeri LNG-terminálját is.

A német tárolók töltöttsége 71,43 százalékos, és a fogyasztás az időjárási hatásoktól megtisztított adatok alapján az utóbbi héten 15,3 százalékkal csökkent a 2018–2021-es időszak átlagához képest.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!