Ukrán first lady: Jogunk van ahhoz, hogy ne öljenek meg minket a saját otthonainkban

2023. február 22. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán first lady, Olena Zelenszka videón keresztül csatlakozott az ENSZ rendkívüli üléséhez, ahol az Ukrajnában elkövetett emberi jogi jogsértésekről volt szó. „Ukrajna győzelme az emberi jogok győzelmét jelentené a törvénytelenség, a kínzás és a pusztítás felett” – mondta Zelenszka, aki beszédében ismét kitért az orosz bűncselekményekkel foglalkozó különleges bíróság felállítására vonatkozó felhívására is, írja a CNN.

Zelenszka felszólalásában képeket is mutatott olyan ukrán városokról, ahol a leghevesebb harcok miatt sok civil vesztette életét. Először a kelet-ukrajnai Bahmut városáról beszélt, ahol az invázió kezdete előtt mintegy nyolcvanezren éltek, most pedig körülbelül ötezren maradtak – köztük mintegy 150 gyermek. Majd kitért Dnyipro városára is, ahol több tucatnyian meghaltak, miután egy orosz rakéta belecsapódott egy lakóházba, de az orosz katonák egy mariupoli színházat is leromboltak, ahol több száz ukrán civil tartózkodott. Végül pedig képeket mutatott a Iziumban, Bukában és Irpinben lévő sírokról is.

„Jogunk van ahhoz, hogy ne öljenek meg minket a saját otthonainkban, országtól és nemzetiségtől függetlenül. Az ukránokat azonban már egy éve az egész világ szeme láttára gyilkolják” – mondta az ukrán first lady az ENSZ ülésén.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!