A német alkancellárt már tavaly február 23-án arról tájékoztatta a berlini amerikai nagykövetség, hogy Oroszország hamarosan megtámadja Ukrajnát

2023. február 22. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

A háború évfordulója közeledtével egy sor német politikus és biztonsági szakértő beszélt arról a Stern című német hírmagazinnak, miként élték meg a háború kezdetét – írja az MTI.

Robert Habeck német alkancellárt és gazdasági minisztert a berlini amerikai nagykövetség már egy nappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete előtt, 2022. február 23-án tájékoztatta, hogy hamarosan megkezdődik a támadás.

Az alkancellár felidézte, hogy tavaly február 23-án kora este látogatói érkeztek az amerikai nagykövetségről, akik az orosz támadás előkészületeiről tájékoztatták.

„Kaptam egy dossziét, amelyben az állt: ma este megtörténik. A vérkonzerveket kiolvasztották, a rakétavetőket betöltötték, a járműveket megjelölték és a csapatok egyértelműen a határ felé tartanak. Világos volt, hogy a háború elkezdődik és keserű valósággá válik” – mesélte Habeck.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a magazinnak arról számolt be, hogy telefonon értesült a támadás megindulásáról. Az irodavezetője hívta fel, február 24-én kora reggel, 4:59-kor, néhány perccel az első orosz rakéták kijevi becsapódása után.

„Azt mondtam, jaj ne!” – idézte fel a német külügyminiszter.

Hozzátette: mindig is világos volt, hogy Oroszország ráronthat szomszédjára, „de amikor meg is történik, először szinte eláll a lélegzeted”.

Lars Klingbeil, a legnagyobb kormánypártnak, a szociáldemokratáknak (SPD) a társelnöke azt mondta a lapnak: „nem gondoltam, hogy Putyin tényleg támadni fog, abban a hitben éltem, hogy el lehet hárítani a háborút. Ezért volt olyan nehéz február 24-én a felismerés, hogy a remény hiábavaló volt, a háború elkezdődött”.

A lap kiemelte, hogy a történelmi változások ritkán történnek sokkhatásszerűen, gyakran inkább lopakodó vagy hullámszerű a változás természete, és nem mindig lehet felismerni, hogy gyökeres átalakulás zajlik.

Németország egy év alatt az ukrán erők egyik legnagyobb támogatója lett, szállítanak például légvédelmi rakétarendszereket, önjáró lövegeket, páncélozott harcjárműveket, idén március végétől pedig modern harckocsikat is, és a német hadsereg a német gyártmányú fegyverrendszereket használó ukrán katonák kiképzését is vállalta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől