Több csatorna is szinte teljesen kiszáradt Velencében

2023. február 21. – 10:05

Több csatorna is szinte teljesen kiszáradt Velencében
Gondolák a velencei Canal Grandén, február 17-én – Fotó: Manuel Silvestri / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra száradnak ki a csatornák az apály és az eső hiánya miatt Velencében. A hetek óta tartó száraz, téli időjárás miatt újabb elhúzódó szárazságtól szenved Olaszország – írja a Guardian.

Velencét ilyenkor általában a nagyobb áradások jellemzik, az, hogy apállyal kell szembenézniük, a helyiek számára is szokatlan.

A vízhiány ellehetetleníti a gondolák, a vízi taxik és a szintén vízen közlekedő mentőautók közlekedését a városban.

A hetek óta tartó száraz időjárás másik látványos eleme, hogy az olasz Alpokban a megszokott hómennyiség csupán kevesebb mint fele hullott le.

A probléma az olasz La Repubblica által közzétett felvételen is jól látszik. Környezetvédelmi szakértők szerint a szokatlan szárazságot több tényező is befolyásolja, köztük a tengeráramlatok. Egy olasz környezetvédelmi csoport, a Legambiente arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Olaszország folyói és tavai súlyos vízhiányban szenvednek. Olaszország leghosszabb folyójában, a Póban jelenleg 61 százalékkal kevesebb víz van az évszakban megszokottnál.

A CNR olasz tudományos kutatóintézet szakértője arról beszélt, hogy akkora a vízhiány az északnyugati régiókban, hogy 50 napnyi esőre lenne szükségük. A Garda-tó vízszintje például olyan alacsony, hogy a tavon található kis szigetet jelenleg egy szárazföldi ösvényen is meg lehet közelíteni. A legfrissebb időjárás-előrejelzések alapján azonban az elkövetkező napokban megérkezhet a várt csapadék és hó az Alpokban.

Tavaly júliusban az elmúlt hetven év legsúlyosabb szárazságát tapasztalták Olaszországban. Szükségállapotot is hirdettek a Pó körüli területeken, mivel a szárazság veszélyeztette a mezőgazdasági termelést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!