Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje, és még csak most jön a nyár

2022. június 12. – 18:14

frissítve

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje, és még csak most jön a nyár
Már április végén is látványosan alacsony volt a Pó vízszintje Torinónál – Fotó: Mauro Ujetto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje, mint idén, írja az MTI. Az észak-olaszországi folyó medre egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt az elmúlt évekhez képest magasabb tavaszi hőmérséklet, és a tartós csapadékhiány miatt.

Az AdBPo vízgazdálkodási hatóság főtitkára szerint tavaly és idén télen is jóval kevesebb hó esett a megszokottnál, és egyre ritkábbak az esőzések is a Pó-alföldön. Ráadásul az évszak átlagához képest négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a tavaszi hónapokban – május második felét a júliusban megszokott hőség jellemezte.

A 652 kilométer hosszú Pó vízgyűjtő medencéje több mint 74 ezer négyzetkilométer, a területen több mint háromezer város 18 millió lakója él.

Ha tovább csökken nyáron a vízszint, az folyamatos vízhiányhoz vezethet a mezőgazdaságban és az energiatermelésben is. A Coldiretti termelői szövetség szerint a Pó apadása az olasz agrártermelés harminc százalékát veszélyezteti. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint ráadásul a következő hetekben is kitart majd a száraz, csapadékmentes hőség a területen.

A helyzet miatt most a katasztrófavédelemmel egyeztet a vízgazdálkodási hatóság, a vízkészlet drasztikus csökkenése miatt pedig az Utilitalia energiaszövetség 125 település polgármesterét szólította fel Piemont és Lombardia megyékben az éjszakai vízhasználat korlátozására vagy teljes felfüggesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!