Oroszbarát párt szervezett tüntetést a moldovai parlament elé

2023. február 20. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az orosz külügyminisztérium tagadja a moldovai elnök állítását, amely szerint destabilizálni szeretnék Moldovát, a hétvégén az ellenzéki, oroszbarátnak tartott Sor párt szervezett tüntetést vasárnapra a moldovai parlament elé az ország európai integrációját támogató kormányzata ellen. Moldova 2022 júniusában szerezte meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

A BBC azt írja, hogy a több ezer tüntető többsége busszal érkezett a fővárosba, Chișinăuba, az utaztatás költségeit pedig állítólag maga a szervező párt, a Sor fedezte, írja a BBC. Az országban komoly feszültségeket keltenek az energiapiaci problémák, a gyakori áramkimaradások. Moldova rendkívül kritikus energetikai helyzetben van, ugyanis ez a szegény ország a világ egyik legkevésbé önellátó országa. A háború kezdete óta csak még kiszolgáltatottabbá váltak, Sandu elnök pedig megpróbálta diverzifikálni az energiaforrásokat, de az ukrán infrastruktúra elleni támadások és a Romániából történő áramimport költségei nem könnyítették meg a dolgát.

Marina Tauber, a vasárnapi tüntetés vezetője, a Sor főtitkára szerint pártja nem ellenzi az EU-t, és jó kapcsolatokat szeretne ápolni minden féllel. Egyértelműbben foglal állást Oroszország mellett Iurie Berenchi párttanácsos. „Nem félünk, mert ha Oroszország el akarná foglalni Moldovát, fél nap alatt megtenné” – mondta a BBC-nek, arra pedig, hogy szerinte ez jó lenne-e, azt válaszolta, személyes véleménye szerint igen, „Oroszországgal sokkal jobban járnánk, mint most”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!