Lengyelország felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezesse a „vadászgépek koalícióját”

2023. február 18. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, Lengyelország csak abban az esetben fog vadászgépeket küldeni Ukrajnába, amennyiben azok egy nagyobb, Amerika által vezetett fegyverszállítási csomag részét képeznék.

Az év elejei harckocsiadományok előtti diplomáciai megnyilvánulásokból nyilvánvalóvá vált, hogy a nyugati államok közül senki nem akar egyedüliként fegyvert szállítani a megtámadott országba. Ezt a patthelyzetet végül az USA oldotta fel azzal, hogy bejelentette, hajlandó amerikai gyártmányú tankokat szállítani Ukrajnába. Ezután Németország is beleegyezett, hogy az európai országok német gyártmányú tankokat adományozzanak az országnak, és beindulhattak a tankszállítmányok.

Moriawiecki ezért is utalhatott arra, hogy az USA-nak most is fel kellene vennie a kezdeményező szerepét, hogy vadászgépeket is szállíthassanak Ukrajnába.

Moriawieckihez hasonlóan Rishi Sunak brit miniszterelnök is úgy fogalmazott: amint más országok is képesek azonnal repülőgépeket biztosítani, az Egyesült Királyság örömmel támogatja őket ebben".

(SkyNews 1 és 2)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!