Krím névvel nyitott éttermet egy ukrán házaspár a varsói orosz nagykövetséggel szemben

2023. február 18. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ukrán házaspár Krym névvel (magyarul: Krím) nyitott éttermet Varsóban az orosz nagykövetséggel szemben, így tiltakoznak a félsziget és egykori otthonunk orosz megszállása ellen – írja a Notes from Poland. „Emlékeztetni akarjuk a szemben dolgozó oroszokat, hogy a Krím Ukrajnához tartozik, és ezen semmi nem változtat” – nyilatkozta a Krym egyik tulajdonosa a lengyel Gazeta Wyborcza napilapnak.

Az étterem tulajdonosai Ernest Szulejmanov és felesége, Elmira Seit-Ametova, akik három zászlót is ktűztek a Krym bejárata fölé: egy ukránt, egy lengyelt és egy krími tatár zászlót is.

A házaspár mindkét tagja a Krímről származik. A férj egykor újságíróként és politikai aktivistaként dolgozott, de miután Oroszország kilenc éve annektálta a félszigetet, az orosz hatóságok őt is keresni kezdték. Szulejmanov és családja először Kijevbe menekült, majd a lengyel fővárosba telepedtek le.

Szulejmanov szerint az étterem azért is fontos a családjuk számára, hogy életben tartsák szülőföldjük kultúráját és, hogy mindig emlékezzenek az otthon ízeire. Az étteremben a krími tatár konyha ételeit készítik el – mint például a csebureki –, de hagyományos balkáni, török, grúz és ukrán fogások is szerepelnek az étlapon.

Szulejmanovhoz és feleségéhez hasonló tiltakozásra már korábban is volt példa. Tavaly a varsói helyi hatóságok az utat, ahol az orosz nagykövetség is található, „az orosz agresszió áldozatainak sugárútjává” nevezték át.

A közel egy év dúló orosz-ukrán háború miatt több millió ukrán állampolgár volt kénytelen elhagyni az otthonát, közülük sokan Lengyelországba menekültek. Októberi becslések szerint körülbelül egymillió ukrán menekült telepedett le különböző lengyel városokban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!