Az amerikai pénzügyminisztérium vizsgálatot indított a Raiffeisen ellen oroszországi tevékenységei miatt

2023. február 18. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala (OFEC) vizsgálatot indított a Raiffeisen Bank International ellen az Oroszországgal folytatott üzleti tevékenysége miatt – írja a Reuters. Az osztrák bankot már korábban is érte negatív kritika oroszországi tevékenységei miatt, de eddig semmilyen szankcióval nem sújtották a Raiffeisent.

A bank képviselőinek beszámolói alapján a Raiffeisent januárban keresték meg az amerikai hivatal emberi, hogy tisztázzák a bank Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos pénzügyeit. Az OFEC információkat kért a Raiffeisentől az Oroszországban, a részben megszállt Donbaszban, Ukrajnában és Szíriában fennálló kitettségéről, beleértve egyes ügyfelek tranzakcióit és tevékenységét – nyilatkozta egy ügyet ismerő forrás a Reutersnek.

A hivatal arra kérte a bankot, hogy február végéig küldjék el a kért adatokat. A Raiffeisen a Reutersnek adott nyilatkozatában közölte, hogy teljes mértékben együttműködik a hivatallal.

A Raiffeisen egyike azon külföldi vállalatoknak, amik az orosz-ukrán háború és a nyugati szankciók ellenére is továbbra is képviselteti magát Oroszországban. A banknak tavaly nagyjából 3,8 milliárd eurós nettó nyeresége volt, amit nagyrészt az oroszországi üzleteknek köszönhet. A Reuters szerint orosz befektetők több mint 20 milliárd eurót helyeztek el a banknál.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!