Két, Oroszország számára kellemetlen állásfoglalásról sem szavazott a Fidesz az Európai Parlamentben

2023. február 17. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy többséggel, de a Fidesz képviselőinek távolmaradása mellett szavazott meg két állásfoglalást csütörtökön az Európai Parlament. Az Oroszország által Ukrajna ellen egy éve indított háborút elítélő dokumentum nemcsak elítéli a provokálatlan, emberek milliói számára szenvedést hozó agressziót, de megingathatatlan szolidaritásáról biztosítja az ukrán népet és az ország vezetését.

A határozatról a szavazás napján megírtuk, hogy ebben a képviselők azt kérik az uniós tagállamoktól, hogy komolyan fontolják meg vadászgépek, helikopterek, rakéták és jóval több lőszer küldését Ukrajnába, valamint fogadják el és jelentősen bővítsék ki a tizedik szankciós csomagot Oroszország és szövetségesei ellen. Arra is felszólítják az EU-t, hogy ne hagyja a szankciók kijátszását, és a zárolt orosz javakat használja Ukrajna újjáépítésére, valamint a háború áldozatainak kárpótlására.

A képviselők felgyorsítanák Ukrajna uniós csatlakozását és idén megkezdenék erről tárgyalásokat, de hangsúlyozzák, hogy a folyamatnak az ország érdemein kell alapulnia a szükséges feltételek és eljárások teljesítésével.

A dokumentumban egyúttal hangsúlyozták, hogy szilárdan támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását. A Political Capital az eset kapcsán kiemeli, hogy a szavazás napján a Fidesz-frakció közleményében zsákutcának nevezte a határozat elfogadását az energiaszankciók kibővítése miatt, ezzel indokolva a távolmaradást, egyúttal a háború megoldásaként a tűzszünet javasolta.

Szintén csütörtökön szavazott az EP az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fogvatartási körülményeit bíráló határozatról. A dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy a képviselők kiállnak a korábban megmérgezett, majd Oroszországba történő visszatérését követően büntetőtáborba szállított Navalnij és minden politikai fogoly mellett az oroszországi demokráciáért folytatott küzdelmükben.

A Political Capital szerint azzal, hogy a Fidesz bizonyos, Oroszországgal kapcsolatos ügyekben nem foglal állást, igyekszik távolságot tartani az EP perifériáján mozgó, szélsőséges politikai formációktól, ugyanakkor távolabb kerül azoktól a jobboldali erőktől is, amelyektől egy új frakció megalapítását reméli.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!