Az Európai Parlament vizsgálatot indít a magyar EU-biztos hülyézős megjegyzése miatt

2023. február 16. – 10:33

Az Európai Parlament vizsgálatot indít a magyar EU-biztos hülyézős megjegyzése miatt
Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az EU-Balkán csúcstalálkozón 2022. december 6-án – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament elnöke felkérte a képviselő-testület illetékes szolgálatait, hogy vizsgálják meg, pontosan mi történt, amikor Várhelyi Olivér kedden egy plenáris vitában valakiket lehülyézett – tájékoztatta a Népszavát Roberta Metsola házelnök szóvivője.

A magyar uniós biztos kedden, egy EP-vitán válaszolt angolul egy képviselőnek, ami után leülve nem kapcsolta ki rögtön a mikrofont, és magyarul azt kérdezte,

„hány hülye van még?”

Várhelyi Olivér egy nappal később nyilatkozatban sajnálta a szerinte félreértett mondatot, mert az

„egy teljesen más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetéshez kapcsolódott, amit a kabinetfőnökömmel folytattam, és amit kiragadtak a szövegkörnyezetből.”

Az Európai Bizottság magyar tagja elnézést kért, de nem azért, amit mondott, hanem azért, mert a szavait félreértették.

Eric Mamer bizottsági szóvivő szerint a testület elnöke, Ursula von der Leyen tudomásul vette Várhelyi bocsánatkérését és magyarázatát. Az elnök elvárja a testület minden tagjától, hogy maximális tiszteletet tanúsítson más intézmények és azok tagjai iránt. Azt is világossá tette, hogy a biztosi kollégium minden tagjának tartózkodnia kell az olyan megjegyzéstől, amely ilyen értelmezéshez vezethet.

A szóvivő szerint a bizottsági elnök nem tervez vizsgálatot a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztossal szemben. Erre még az Európai Parlament szólított fel januárban, mert a képviselők szerint Várhelyi túlságosan elnéző a balkáni EU-tagjelöltekkel az uniós normák betartatásában.

A Népszava megszólaltatta a januári vizsgálatot kezdeményező EP-képviselőt is. A holland szociáldemokrata Thijs Reuten arról beszélt, hogy

„a biztos magyarázata számomra egyáltalán nem meggyőző.

Az egész ügy azt bizonyítja, hogy szükség van a vizsgálatra, mert ha ő így viszonyul a demokráciához, akkor hogyan várhatjuk el tőle, hogy megvédelmezi az autokratákkal szemben?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!