Több mint egy hetet töltött a romok alatt egy fiatal török lány, most sikerült kimenteni

2023. február 13. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy héttel a pusztító földrengés után sikerült kimenteni egy fiatal lányt egy panelház romjai alól Törökország déli részén, írja a BBC. Miray 178 órán keresztül – hét és fél napon át – volt a romok alá szorulva. A BBC videóján az látható, hogy a munkások ujjonganak és azt kiabálják, hogy „Isten nagy”, amikor kiemelik a sötét lyukból.

A mentések egyre ritkábbak, a földrengés halottainak száma meghaladja a 35 ezret. A megmenekülés elsősorban attól függ, hogy az emberi test mennyi ideig tud túlélni víz nélkül a hidegben. A BBC azt írja: a halálos áldozatok végső száma Törökországban és a szomszédos Szíriában sajnos valószínűleg jóval magasabb lesz. Az ENSZ humanitárius vezetője szerint akár „duplázódhat vagy még több” is lehet.

Mirayt – a fiatal lányt, akit hétfőn mentettek meg Adiyaman városában – hordágyra erősítették, és elszállították a mentők. A súlyosan megrongálódott Hatayban egy Naide Umay nevű nőt mentettek ki nem sokkal előtte, ő 175 órát töltött a romok alatt.

A régióban csapatok ezrei – köztük szénbányászok, hőkamerákat és keresőkutyákat használó szakértők – kutatják az összeomlott épületek alatti területeket, hogy túlélőket találjanak. De az idő előrehaladtával egyre fogy a remény, és úgy tűnik, hogy a hatalmas mentőakció hamarosan véget ér.

Több mint 160 órával a földrengés után kimentett egy férfit a törmelékek alól Törökországban egy orosz, belarusz és kirgizisztáni mentőcsapat, írtuk korábban. A tájékoztatás szerint a férfi kiemelése a romok alól több mint 4 órán át tartott. „A munkálatokat sötétben végezték, miközben attól tartottak, hogy életveszéllyel fenyeget az épületszerkezet összeomlása” – tette hozzá a minisztérium.

Az elmúlt órákban legkevesebb 10 ember életét mentették meg a mentőcsapatok

Hatay tartomány Iskenderun körzetében a 182. órában mentettek ki egy 12 éves kisfiút. Korábban, a 180. órában Kahramanmaras tartomány Onikisubat körzetében egy 39 éves nőt hoztak a felszínre, míg a 178. órában Adiyaman tartományban egy 6 éves kislányt, valamint Hatayban egy 70 éves nőt, írja az MTI az Anadolu török hírügynökség alapján. Eszerint a 166. óra és a 182. óra között legkevesebb 10 ember életét mentették meg a mentőcsapatok.

A török városfejlesztési minisztérium pénteken arról számolt be, hogy a több ezer összeomlott épület mellett 33 143 olyan, súlyosan megrongálódott épületet regisztráltak a katasztrófa sújtotta térségben, amelyet sürgősen el kell bontani.

Az NTV török hírtelevízió hétfőn a régió falvaiból is hírt adott. Mint fogalmaztak: a földrengések kistelepüléseket töröltek el a föld színéről. Vidéken is óriási a pusztítás, a házak vagy romba dőltek, vagy súlyosan megrongálódtak – jelentették.

Miközben a török mentőcsapatok számos helyszínen folytatják a munkát, és az utolsó túlélőt is igyekeznek felkutatni, a romok eltakarítása is elkezdődött. Törökországban a hivatalos adatok szerint eddig 31 643-an vesztették életüket a múlt heti földrengésekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!