Egymilliárd dollárba is fájhat az Adidasnak, hogy kirúgta Kanye Westet

2023. február 11. – 16:45

Egymilliárd dollárba is fájhat az Adidasnak, hogy kirúgta Kanye Westet
Fotó: Jonathan Leibson Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Nem volt egy olcsó mulatság az Adidasnak, hogy megvált Yetől, vagyis Kanye Westtől, írja a CNN. A cég csütörtökön közölte, hogy idén várhatóan 1,3 milliárd dollár (470 milliárd forint) bevételkiesést jelent önmagában az, hogy nem tudja értékesíteni a Yeezy ruhákat és cipőket, miután tavaly októberben kilencévnyi együttműködés után antiszemita megjegyzései miatt kirúgta a rappert. Hogy Kanye West micsoda fondorlatos módon írta ki magát a szórakoztatóiparból, azt ebben a cikkben veséztük ki részletesen.

Az Adidas közleményében azt is megemlítette, hogy amennyiben nem tudják valahogy újrahasznosítani a nyakukon maradt Ye-ruhákat, azon 534 millió dollár tervezett nyereséget is bukhatnak az idén.

Az újrahasznosítás alatt azt kell érteni, hogy amint azt a szakítás után közölték, eltávolítják a Yeezy márkanevet a termékekről, és úgy próbálnak meg túladni rajtuk. Ha sikerülne eladni az ilyen tornacipőket simán Adidas névvel, máris 300 millió euróval beljebb lennének a jogdíjak és marketingdíjak miatt.

Az elemzők szerint ugyan lehet ilyenekkel próbálkozni, de az Adidasnak ez nem oldja meg a problémáit, mivel nincs jó megoldás a presztízs és a luxus határmezsgyéjén egyensúlyozó, bajba jutott márkanév jövőjére nézve.

A címkék és feliratok leszedegetésén, levagdosásán túl felmerülhet még a termékek megsemmisítése vagy eladományozása is.

Az Adidas azt is közölte, hogy 200 millió eurós „egyszeri költségekre” számít a vállalatnál jelenleg zajló „stratégiai felülvizsgálat” miatt. A cég vezetése nem túl optimista: „A számok önmagukért beszélnek. Jelenleg nem úgy teljesítünk, ahogyan kellene” – mondta Bjørn Gulden, az Adidas vezérigazgatója, akit januárban neveztek ki a vállalat élére, és a rivális Pumától érkezett.

Az Adidas nem említette a Beyoncé vezette, egykor divatos Ivy Park márkával kapcsolatos problémákat, vagyis azt, hogy a ruhamárka eladásai tavaly 50 százalékkal, 40 millió dollárra estek vissza, ami messze elmarad az előzőleg várt 250 millió dollártól. A partnerség „erős és sikeres”, mondta az Adidas a kérdést felvető Wall Street Journalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!