Hekkerek szakították félbe az iráni elnök ünnepi beszédének közvetítését

2023. február 11. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hekkerek szakították félbe az iráni elnök ünnepi beszédének közvetítését – írja a Reuters.

Az ország szombaton ünnepelte az iráni forradalom 44. évfordulóját, amire állami ünnepségekkel és Ebrahim Raiszi elnök televíziós beszédével emlékeztek. Teheránban az ünnepségek részeként iráni gyártású ballisztikus rakétákat, egy drónt, egy tengeralattjáró-elhárító cirkálót és más katonai felszereléseket állítottak ki.

Az elnök a fővárosban tartott beszédében bűnbánatra szólította fel a „megtévesztett fiatalokat”, akik már szeptember óta tüntetnek a kormány ellen. Mint mondta: ha megbánják a bűneiket, az irániak tárt karokkal fogadják őket.

Az élőben közvetített beszédet az interneten körülbelül egy percre félbeszakították, a képernyőn megjelent az „Edalat Ali (Ali igazsága)” névre hallgató, Irán-ellenes kormányellenes hekkercsoport logója. Az adásszünet közben egy hang azt kiáltotta: „Halál az iszlám köztársaságra”. A helyszínről való élő közvetítésekből egyébként többféle skandálás is kihallatszik, egyesek „Halál Izraelre” és „Halál Amerikára” rigmusokat kiabáltak, míg mások az elnök halálát kívánták.

Raiszi beszédével arra is utalt, hogy vasárnap Ali Khamenei ajatollah amnesztiát adott ki számos fogolyra, köztük kormányellenes tüntetéseken letartóztatottakra. A forradalom évfordulóját ünneplő amnesztia részeként az iráni hatóságok pénteken szabadon engedték a bebörtönzött disszidens Farhad Meysamit, aki éhségsztrájkot folytatott, valamint Fariba Adelkhah iráni–francia akadémikust.

A tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltotta ki szeptemberben. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd olyan súlyosan bántalmazták, hogy a nő három nappal később belehalt sérüléseibe.

A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszik felelőssé. Emberi jogi szervezetek becslései alapján több mint 500-an haltak meg és csaknem 20 ezer embert tartóztattak le a tüntetések kezdete óta Iránba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!