Több ezer politikai fogoly kaphat amnesztiát Iránban

2023. február 05. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Iránban több tízezer fogvatartott részesül amnesztiában vagy börtönbüntetése időtartamának csökkentésében az iszlám forradalom negyvennegyedik évfordulója alkalmából – írja az MTI. A döntés az IRNA állami hírügynökség vasárnapi jelentése szerint számos, a kormányellenes tüntetések miatt őrizetbe vett embert is érint.

„Azok, akik ellen nem kémkedés, külföldi szervezetekkel fenntartott kapcsolatok, gyilkosság vagy állami tulajdon rongálása miatt emeltek vádat, illetve ügyükben nincs magánvádló, amnesztiában részesülnek”

– jelentette a hírügynökség, hozzátéve, hogy az amnesztiát Ali Hamenei ajatollah, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője hirdette ki.

Az iráni aktivisták által az Egyesült Államokban működtetett HRANA hírügynökség információi szerint a szeptember közepe óta tartó megmozdulásokkal kapcsolatban már mintegy 20 ezer embert vettek őrizetbe. Január végén írtunk arról, hogy a kormány akkor még kivégzésekkel és korbácsolásokkal próbálta megfékezni a céltalanná vált tüntetéshullámot.

A tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd olyan súlyosan bántalmazták, hogy a nő három nappal később belehalt sérüléseibe. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszik felelőssé.

Mindeközben szombaton Mir Hoszein Muszavi, az ország egyik korábbi, évek óta házi őrizetben lévő kormányfője országos referendum kiírását sürgette egy új alkotmányról.

A miniszterelnöki tisztséget 1981-től 1989-ig betöltő Muszavi a Kaleme ellenzéki weboldalon közzétett kiáltványában leszögezte, hogy Irán jelenlegi politikai berendezkedése, amely a végső döntést egy legfelsőbb vezető kezébe adja, már nem működőképes. A korábban az iráni teokrácia sziklaszilárd hívének számító Muszavi egyúttal alkotmányozó bizottság felállítását sürgette.

Negyvennégy évvel ezelőtt, 1979. február 1-jén az iszlám forradalom vezéralakja, Rúhollah Khomeini ajatollah hazatért franciaországi száműzetéséből, és átvette az irányítást Iránban, ahonnan Mohammed Reza Pahlavi sah néhány nappal korábban elmenekült. Ezzel véget ért Irán 2500 éven át tartó monarchikus berendezkedése, és létrejött az Iráni Iszlám Köztársaság.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!