Hazajön a magyar mentőcsapatok többsége Törökországból, a Hunor marad

2023. február 11. – 08:01

Hazajön a magyar mentőcsapatok többsége Törökországból, a Hunor marad

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta a 24 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma szombat reggelre, csak Törökországban 20,665-en haltak meg a katasztrófa miatt, és 80 ezerre becsülik a sérültek számát, írja a CNN. A helyi és nemzetközi mentőcsapatok folyamatosan kutatnak a túlélők után, de versenyt futnak az idővel, és egyre kevesebb az esély arra, hogy újabb túlélőket találjanak a romok alatt. A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta. Az ENSZ segélyszervezeti vezetője szerint a törökországi és szíriai halálos áldozatok száma akár megduplázódhat vagy akár még annál is tovább emelkedhet, Martin Griffiths a SkyNewsnak azt mondta, félelmetes a helyszín.

Egyre nehezebb a mentés, szinte csak holttesteket találnak a magyar mentőcsapatok

A magyar mentőcsapatok szombat reggel is a Facebookon számoltak be munkájukról, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat részletesen írt arról, hogy 36 órán át küzdöttek egy 15 éves fiú életéért, akit 6-7 méter mélyen találtak meg, családjával együtt, de hozzá és testvéréhez haldokló édesapjuk elzárta az utat. „Fogtuk a kezét, itattuk, bíztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetből” – olvasható posztjukban.

A Hunor két csapata váltásban kutatott éjszaka abban az épületben, ahol a keresőkutyák túlélőket jeleztek, délután negyed hattól hajnali 3-ig, a két csapat váltásban nagyjából 16 órán át dolgozott, rengeteget ástak, minden lehetséges üreget átfésültek a kísértetépületben, de nem találtak túlélőt – írta szombati beszámolójában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

„A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli” – írták.

Magyarországról hét mentőcsapat van kint, a Budapesti Mentőszervezet csapata arról posztolt a Facebookon, hogy nyolcméteres alagutat fúrtak a törmelékeken, hogy kimenthessenek egy 17 éves lányt Kahramanmaraszban.

Ahogyan arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a mentést nehezíti a hideg idő, és a mentőcsapatoknak az idővel is versenyt kell futniuk a túlélők mentéséért, munkájukról a Telexnek is beszéltek, cikkünket itt tudja elolvasni.

Vasárnap hazajön a magyar mentőcsapatok többsége

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor marad – mondta a köztévé helyszíni tudósítója az M1 műsorában. A mentőcsapatok egyeztetése után azt mondta, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól.

Az állami Hunor mentőcsapat mellett Törökországban van a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Budapesti Mentőszervezet, az Életjel mentőcsoportja és a Magyar Református Szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből, keresőkutyásokból álló Kutató-Mentő csapata is. Utóbbiak a szír határhoz közeli Mardin városában segítenek. Szombati közleményük szerint ők vasárnap hazajönnek, várhatóan késő este landolnak majd a Liszt Ferenc repülőtéren, és hazajön vasárnap a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja is.

A Magyar Honvédség 50 darab csapatsátrat küld Törökországba, a segélyszállítmányt már átvette a török fél Dunaharasztiban és hamarosan elindul a földrengés helyszínére. A honvédségi közlemény szerint a katonai sátrakat egyszerűen, gyorsan fel lehet állítani, szálláshelyen túl adminisztratív, egészségügyi, vagy akár raktározási feladatokra is alkalmas, területe tetszőleges méretben sokszorozható, fűtőberendezés telepítésével beltere fűthető, matracok elhelyezésével sátranként akár 8 fő ideiglenes elszállásolására is alkalmas.

Incidensek törtek ki, az osztrák és a német mentőcsapatok felfüggesztették a mentést

Az osztrák és a német mentőcsapatok is felfüggesztették a mentési munkákat Hatay tartományban a romló biztonsági helyzet miatt. A török elnök a fosztogatókkal szembeni fellépést és a helyreállítási munkálatok heteken belüli elindítását ígérte. Az osztrák hadsereg szóvivője azt mondta, hogy „csoportok közötti összecsapások történtek”. Az osztrák katasztrófaelhárítási egység 82 katonája a dél-törökországi Hatay tartományban „egy alaptáborban más nemzetközi szervezetek képviselőivel vár az utasításokra.” Az osztrákok kedden 45 tonna felszereléssel érkeztek Hatayba, és kilenc embert tudtak kimenteni a romok alól.

A német szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat, a THW és az I.S.A.R. Germany német segélyszervezet is azt közölte, hogy tagjai az alaptáborban vannak, mert incidensek törtek ki, Hatay tartományban romlott a biztonsági helyzet.

A Reuters arról posztolt a Twitteren, hogy a mentőcsapatok több gyereket is kimentettek a romok alól, köztük egy tíznapos csecsemőt és édesanyját is. Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök azt is mondta, hogy szerinte a hatóságoknak gyorsabban kellett volna reagálniuk a földrengésre.

Közel 5,5 millióan válhatnak hajléktalanná Szíriában

A segélyszervezetek munkatársai szerint Szíriában még súlyosabb a helyzet, mint Törökországban, ott ugyanis közel öt és fél millió ember válhat hajléktalanná. Mivel a háború sújtotta ország már így is több mint 10 éve tartó konfliktus hatásaival küzd, a segélyszervezetek munkatársai szerint a helyreállítási műveletek Szíriában valószínűleg sokkal tovább tartanak majd, mint Törökországban, írja a SkyNews.

Szíriában ez számunkra a legrosszabb forgatókönyv. Ez egy rémálom forgatókönyv

– mondta Jeremy Smith, a Brit Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai vezetője.

Szíriában minden eddiginél súlyosabb humanitárius válság alakulhat ki, a polgárháborús helyzet miatt csütörtökig tartott, amíg az ENSZ első segélykonvoja átjutott Törökországból Északnyugat-Szíriába, 15,3 millióra becsülték a humanitárius segítségre szorulók számát Szíriában, de az ENSZ szíriai rezidens koordinátora szerint ezt a számot felül kell vizsgálni, miután becslések szerint csak Aleppóban 100 000 ember válhatott hajléktalanná, és közülük 30 000 embert iskolákban és mecsetekben szállásoltak el.

A helyzetet súlyosbítja a szokásosnál hidegebb időjárás, a szíriai Aleppóban például az előrejelzések szerint a hétvégén -3 °C és -2 °C közötti hőmérsékletet várható, míg februárban általában 2,5 °C-ot szoktak mérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!