Ukrán ENSZ-nagykövet: Roger Waters csak egy újabb tégla a moszkvai propaganda falában

2023. február 9. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pink Floyd zenekar társalapítója, Roger Waters Oroszország meghívására felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, és azonnali tűzszünetre szólított fel Ukrajnában. Az ukrán ENSZ-nagykövet azonban elítélte őt, és azt mondta: Waters „csak egy újabb tégla a moszkvai propaganda falában”, amivel a Pink Floyd egyik legismertebb dalára utalt – írja a Guardian.

Waters videokapcsolaton keresztül beszélt az orosz-ukrán háború megvitatása miatt összeghívott ülésen. A Pink Floyd 79 éves társalapítóját az orosz küldöttség kérte meg a felszólalásra, de azt állította, hogy „4 milliárd testvért, az emberiség többségét képviseli”. „Oroszország ukrajnai inváziója törvénytelen volt. A lehető leghatározottabban elítélem. Emellett az orosz invázió nem volt provokáció nélküli, ezért a lehető leghatározottabban elítélem a provokátorokat is” – mondta Waters.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzja megdicsérte a zenészt „az események nagyon pontos elemzéséért”, és a „háborúellenes mozgalom egyik legkiemelkedőbb aktivistájának” nevezte őt.

Az ukrán nagykövet, Szerhij Kiszlicja volt az utolsó felszólaló. Megjegyezte, hogy a Pink Floydot a Szovjetunióban betiltották, mert tiltakoztak az 1979-es afganisztáni invázió ellen. „Ironikus, hogy Waters úr most egy másik inváziót próbál meg tisztára modni” – mondta az ukrán diplomata. „Milyen szomorú egykori rajongói számára, hogy látják, amint elfogadja a szerepét, mint egy újabb tégla a falban – az orosz dezinformáció és propaganda falában. Gitározzon tovább, Waters úr, jobban áll önnek, mint kioktatni a Biztonsági Tanácsot arról, hogyan végezze a munkáját” – zárta az ukrán nagykövet.

Waters február elején a Berliner Zeitungnak adott interjút, amelyben rendkívül elismerően nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökről, aki szerinte „gondosan kormányoz, és konszenzus alapján hozza meg a döntéseket”. Waters az interjúban nagyrészt a nyugatot és Ukrajnát tette felelőssé az orosz invázióért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!