A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta területeken

2023. február 7. – 05:42

frissítve

A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta területeken
Túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án – Fotó: Halil Hamra / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétezer fölé nőtt kedd estére a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma, miután hétfőn 7,8-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.
  • Mindkét országban épületek ezrei dőltek össze, a két országban együtt több mint 20 ezer ember sérült meg, Szíria északnyugati részén már több mint 4 millió ember szorult humanitárius segítségre.
  • Több nemzetközi szervezet is a helyszínen van, de a mentést a BBC szerint nehezíti, hogy heves esőzés kezdődött a térségben.
  • A török elnök három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett az érintett régiókban.
  • A magyar Hunor mentőszervezet kedd délutánig három embert mentett ki élve a romok alól Hatay tartományban.

Kedden hajnalban újabb erős földrengést jelentettek Törökország középső részén. Az amerikai földtani intézet szerint az 5,5-ös erősségű rengés 10 kilométeres mélységben volt Golbasi város közelében – írja a BBC. A hétfő hajnalban Törökország déli és Szíria északi részét érő földrengés halálos áldozatainak száma kedd délelőttre ötezer fölé emelkedett, a CNN összesítése szerint a két országban eddig 5,021 halálos áldozatot jelentettek hivatalosan. Mindkét országban épületek dőltek össze, maguk alá temetve az embereket, Szíriában már több mint 4 millió ember szorul humanitárius segítségre.

A török alelnök azt mondta, Törökországban a halálos áldozatok száma legalább 3419, és 20 534 sérültről tudnak. A török katasztrófavédelmi ügynökség tisztviselője szerint eddig 11 302 épület megrongálódását jelentették Törökországban, és közel 25 000 szakember dolgozik a katasztrófa sújtotta helyszíneken. Szíriában a kormány és az ellenzék által ellenőrzött területeken 1602-re emelkedett a halálos áldozatok száma – közölték hivatalos forrásból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban. Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget. Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

„A legnagyobb vígaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól”

– fogalmazott. A sérülteket Mersinben, Isztambulban és Ankarában szállították kórházba, a túlélőket pedig Antalya szállodáiban helyezik el. Erdogan azt is mondta, hogy a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon.

A Sky News kedd esti beszámolója szerint legalább 7366 ember vesztette életét Törökországban és Szíriában. Törökországban 5434 ember halálát erősítették meg. A szíriai lázadók által uralt területeken a halálos áldozatok száma 1120-ra emelkedett, míg a szír kormány által ellenőrzött területeken legalább 812 ember halt meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd reggel a Facebookon jelentette be, hogy hét magyar tartózkodik a katasztrófa sújtotta térségben, azt mondta, mindenki jól van, és Magyarország újabb két mentőcsapatot indít Törökországba, Szíriában pedig a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül segít.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára hétfőn az ATV-nek azt mondta: 213, Törökországban tartózkodó magyarral vannak kapcsolatban, akik regisztráltak konzuli védelemért, egyikük sincs a földrengés által sújtott területen.

A világ számos országa (pl. Kína, Dél-Korea és Németország) küld humanitárius segítséget, többek közt Ukrajna is. Erről döntött kedden Volodimir Zelenszkij.

A kedden, közép-európai idő szerint 03:13-kor történt újabb rengés erősségét a franciaországi székhelyű Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,6-osra tette, és az ő méréseik szerint a rengés 2 kilométer mélységben volt. Délkelet-Törökországot utórengések sorozata rázta meg a Gaziantep város közelében hétfő reggel bekövetkezett pusztító földrengés óta. Ezen a drónfelvételen látható a pusztítás mértéke a városban.

A fagyos hőmérséklet, a hó és az eső egész éjszaka akadályozta a túlélők mentését Törökországban, miközben a romok között rekedtek segítségért kiáltanak. „Hangokat adnak ki, de senki sem jön” – mondta egy férfi sírva Hatayban, a Törökország déli részén fekvő tartományban a Reutersnek. A férfi szerint nagyon gyötrelmes várni a mentőkre, miközben hallják a romok alól a segélykiáltásokat.

Szíriában a lázadók által ellenőrzött területen működő mentőszolgálat, a Fehér Sisakosok tagja arról beszélt: „versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a romok alatt rekedt túlélőket”.

A magyar Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, köztük katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indult Törökországba, a felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállította – Fotó: Rácz Tünde / Honvédelem.hu / Facebook
A magyar Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, köztük katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indult Törökországba, a felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállította – Fotó: Rácz Tünde / Honvédelem.hu / Facebook

A brit származású Sadzsul Iszlám (Shajul Islam) az elmúlt hét évben az észak-szíriai Idlíbben található al-Sifa kórház intenzív osztályán dolgozott. Ő ezt mondta a BBC-nek: „Amikor azt mondom, hogy ez a legrosszabb, amit valaha láttam, akkor ezt szó szerint értem.” A kórház megtelt, most körülbelül 300-400 beteget ápolnak. Szó szerint két-három beteg jut egy ágyra, és nincs elég személyzet a betegek ellátására. Sadzsul Iszlám 40-45 súlyos betegről gondoskodik az intenzív osztályon, és azt mondta: „Egyedül nem tudom ezt csinálni, ez lehetetlen.” A férfi nem tud mit tenni: levesz betegeket a lélegeztetőgépről, és olyanokat kapcsol rá a gépekre, akiknek talán több esélyük van a túlélésre.

A világ minden tájáról érkeznek mentőcsapatok a katasztrófa sújtotta területre. A magyarországi Hunor mentőszervezet 50 fős csapata öt katonaorvossal, két személykereső kutyával és több tonnányi felszereléssel török idő szerint 2 óra 15 órakor landolt Adanában. A csapat reggel négy kamionnal és két autóbusszal Hatay felé elindult, ahol eligazítást kaptak a mentést koordináló helyi szervektől, és kijelölték számukra a műveleti területet – írják a Katasztrófavédelem Facebook-oldalán. Kedd délután arról számoltak be, hogy a magyar mentőegység három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresi az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni.

A Hunor csapata mellett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány is küld kutatóegységeket Törökországba.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!