Legalább húsz fogoly szökött meg egy szíriai börtönből, ahol az Iszlám Állam katonáit tartották fogva

2023. február 7. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Foglyok lázadtak fel a szíriai Radzso városában található katonai börtönben a hétfői 7,8-as erősségű földrengést követően, és legalább húsz rabnak sikerült megszökni, akik feltételezhetően az Iszlám Állam katonái – írja a France24 az AFP francia hírügynökség információi alapján.

A földrengés, amit több utórengés is követett, károkat okozott a börtön épületében, több fal és ajtó is megrepedt. Az AFP egy, a radzsói börtönben dolgozó forrástól úgy tudja, hogy a létesítményben kétezer rabot tartanak fogva, közülük 1300-ról feltételezik azt, hogy az Iszlám Állam katonái, illetve kurd vezetők is vannak a börtönben.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központ háborús megfigyelő szervezete megerősítette, hogy a börtönben lázadás történt, azt azonban nem tudják ellenőrizni, hogy a foglyok megszöktek.

A térségben ez az elmúlt száz év legerősebb földrengése, ami a törökországi Gaziantep tartományban lévő Nurdagi várostól 23 kilométerre keletre, 24,1 kilométeres mélységben következett be. A rengéseket azonban még ezer kilométerre, Kairóban és Cipruson is lehetett érezni. A földrengés történelmi szinten is kirívó erejét mutatja, hogy olyan műemléki épületek – mint például Gaziantep fellegvára – is romba dőltek, melyek az elmúlt évszázadokban már számos katasztrófát átvészeltek.

A mentést nehezítő tényezőkről és a hatalmas pusztítás okairól ebből a cikkünkben írtunk részletesen: „A padló vadul megrázkódott, az erkélyhez rohantam, készen arra, hogy kiugorjak”. A legfrissebb információk szerint kedd reggelre a földrengés halálos áldozatainak száma 4300 fölé emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!