24-szeres nemi erőszak miatt ítélték életfogytiglanra az egykori londoni rendőrt

2023. február 7. – 19:08

24-szeres nemi erőszak miatt ítélték életfogytiglanra az egykori londoni rendőrt

Másolás

Vágólapra másolva

Sorozatos nemi erőszak, emberrablás és több más rendkívül súlyos bűncselekmény miatt többszörös életfogytiglanra ítélte kedden az eljáró londoni bíróság David Carricket, aki a vádirat szerint 2003 és 2020 között a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagjaként legalább 24 alkalommal követett el nemi erőszakot legalább 12 áldozat sérelmére. A teljes vádlista összesen 85 bűncselekményt sorol fel; ezeket az ügyészség 49 vádpontban összegezte. Carrick az ellene megfogalmazott összes vádpontban bűnösnek mondta magát.

A 48 éves volt rendőr állítólag öngyilkosságot kísérelt meg a londoni Belmarsh börtönben, ahol vizsgálati fogságát töltötte. Ez azonban nem hatotta meg a londoni Southwark kerület koronabíróságát, mely 36-szoros életfogytiglani börtönbüntetést rótt ki rá, a végzés szerint Carricknek az előzetes letartóztatást beszámítva legalább harminc évet kell rács mögött töltenie, mielőtt kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

Carrick rémtetteiről és a garázdálkodását lehetővé tévő rendőrségi környezetről itt írtunk részletesen.

A volt rendőr általában online társkereső oldalakon szervezte le találkáit, az általa megismert nők közül többet szabályosan elrabolt, napokig fogva tartotta őket házának egyik apró tárolóhelyiségében, és hivatali fegyverével fenyegetőzve bántalmazta, rendszeresen megerőszakolta őket.

A vádhatóság megállapítása szerint Carrick azért tudta csaknem két évtizedekig zaklatni, erőszakolni és bántalmazni a nőket – köztük egyik kollégáját is –, mert áldozatai attól féltek, hogy hivatali hatalmánál fogva bosszút áll, ha feljelentik.

A vizsgálat során végül tizenkét nő tett tanúvallomást a sérelmére Carrick által elkövetett bűncselekményekről, a londoni rendőrség azonban nincs meggyőződve arról, hogy egykori rendőre nem követett-e el hasonló bűncselekményeket még több ember ellen. Ezért a Scotland Yard kedden kérte, hogy aki hasonló bűncselekmények sértettje volt és felismeri Carricket egykori támadójaként, mindenképpen jelentkezzen a hatóságoknál.

A Scotland Yard főparancsnoka, Sir Mark Rowley kedden hivatalos nyilatkozatban kért elnézést az egykori rendőr bűncselekményeiért, és elismerte: soha nem lett volna szabad megengedni, hogy Carrick rendőregyenruhát öltsön, és a rendőrség 17 éven át nem járt el elég szigorúan az ügyben. Suella Braverman brit belügyminiszter az ítélethirdetés után kijelentette, hogy a bűncselekmény-sorozat „sebet ejtett” a londoni rendőrség megítélésén – melynek nimbuszát az utóbbi időkben már több botrány is megtépázta.

Wayne Couzenst, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a londoni büntetőbíróság 2021 szeptemberében tényleges életfogytiglani börtönre ítélte nemi erőszak és gyilkosság vádjával. A kétgyerekes családapa ugyanis 2021 tavaszán rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállított, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerített egy gyalogosan hazafelé tartó 33 éves nőt, akit 130 kilométernyi utat követően a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott. A botrányos ügy miatti bizalmi válságnak köszönhetően 2022 februárjában lemondott tisztségéről Cressida Dick, a londoni rendőrség addigi főparancsnoka is. Carrick lebukása azonban pont ennek a gyilkosságnak köszönhető, 2021 októberében ugyanis egyik áldozatát Sarah Everard tragédiája motiválta abban, hogy feljelentse a férfit.

(MTI, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!