Videón az USA területére tévedt kínai kémballon kilövése

2023. február 5. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton lőtte ki az amerikai hadsereg az Egyesült Államok felett lebegő kínai ballont. A csütörtökön felfedezett ballon kilövése már korábban is felmerült, de a katonaság várta, hogy víz – az Atlanti-óceán – fölé érjen, ne érintsen civileket a ballon leszedése. A kilövésről aztán annak szemtanúitól mindenféle videó is megjelent az újságokban, megnézhetjük ezeken a katonai műveletet például közelről:

Vagy távolról is:

A felvételeken látszik, ahogy a gömb egy kis robbanás után lezuhan. Az amerikai információk szerint Amerika egy F-22-es vadászgépet küldött ki, a ballon pedig nagyjából 11 km-re zuhant le az Egyesült Államok partjaitól. A katonaság jelenleg próbálja kiszedni a 11 km-es sugárban terjedő törmelékeket a vízből, két haditengerészeti hajó és egy daru van a helyszínen.

A védelmi tisztviselőktől továbbá kiderült a léggömb útja is: a ballon először január 28-án lépett be az Egyesült Államok légterébe, majd 31-én átnézett Kanadába, majd visszament Amerikába. A ballont végül Montana államban észlelték, amely számos nukleáris rakétatelep központja.

A kilövés után Kína „erős elégedetlenségét és tiltakozását” fejezte ki Amerika lépése ellen, ők ugyanis úgy látják, az Egyesült Államok „túlreagálta”, és „erőszakot alkalmazott a pilóta nélküli repülőgép megtámadásakor”. Később azt is mondták, hogy a kínai léggömb „vis major helyezett miatt lépett be véletlenül” az amerikai területre.

Az Egyesült Államok ezzel szemben teljesen biztos benne, hogy kínai kémgömb került a területükre – a kémgömbök történetéről egyébként itt írtunk. A Pentagon kijelentette, a kémballon „megsértette Amerika szuverenitását”, Antony Blinken külügyminiszter pedig lemondta eredetileg vasárnap kezdődő pekingi útját is. Kína válaszul „rágalmazásokról” beszélt. Amerika mellé állt Tajvan is, a tajvani külügyminisztérium azt nyilatkozta, „a Kínai Kommunista Párt kormányának a nemzetközi jogot, illetve más országok légterét és szuverenitását sértő intézkedéseit nem szabad eltűrni egy civilizált nemzetközi közösségben”.

A CNN azt írja, a kínai állami média szombaton jelentette be, hogy az ország meteorológiai szolgálatának vezetőjét felmentették tisztségéből, amit egyes elemzők úgy értékeltek, hogy ezzel Peking azt az álláspontját próbálja alátámasztani, miszerint a magaslégköri ballon civil jellegű, főként meteorológiai célokat szolgált.

Zhuang Guotai péntekig a Kínai Meteorológiai Hivatal vezetője volt, de távozása erről a posztról nem volt váratlan. Zhuangot január végén választották meg Gansu tartomány politikai tanácsadó testületének vezetőjévé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!