Az ország, ahol 95% az infláció és 75% a jegybanki kamat, új pénzt nyomtat

2023. február 3. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Argentínában új, 2000 pesós bankjegyet bocsátanak ki az elszabadult infláció miatt – erősítette meg az ország központi bankja (BCRA). Az új címlet kétszerese az eddigi legnagyobbnak, az értéke hivatalosan 11 dollár lesz.

A BCRA a Twitteren azt írta, hogy az új bankjegy „a tudomány és az orvostudomány fejlődésének állít emléket Argentínában”.

Azt még nem tudni, hogy a 2000 pesós pontosan mikor kerül forgalomba. Azt viszont igen, hogy milyen gazdasági körülmények miatt kellett a bevezetéséről döntenie az argentin jegybanknak: 2022-ben az éves infláció 95 százalékra emelkedett, ami Argentína leggyorsabb inflációs ütemét jelenti 1991 óta – írja a BBC.

A pénzromlást jól jelzi, hogy a mostani legnagyobb címlet, az 1000 pesós bankjegy mindössze 2,7 dollárt ér az alternatív piacokon – miközben az új 2000 pesós hivatalos árfolyamából az következik, hogy 5,5 dollárt kellene érnie. Amikor 1992-ben bevezették a jelenlegi argentin valutát, annak értékét az amerikai dollárhoz kötötték. Ezt a rögzített árfolyamrendszert azonban az országot 2001-ben és 2002-ben sújtó pénzügyi válság után feladták.

Azóta a peso olyan sokat veszített az értékéből, hogy egy helyi művész bankjegyeket használ festéshez, mert olcsóbbak, mint a vászon. Sergio Diaz nemrégiben Steven Spielberg A cápa című filmjét ábrázoló képet festett Argentína egyre növekvő inflációjának paródiájaként.

Argentínában az árak meredeken emelkedtek, mivel a nyersanyagok, köztük az energia ára is megnőtt. Az árak emelkedését nagyrészt a központi banki pénznyomtatásnak, valamint az ukrajnai háborúnak tulajdonították.

Decemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb 6 milliárd dollár (4,9 milliárd font) összegű mentőcsomagot hagyott jóvá az országnak, amelynek tavaly nyáron négy hét alatt három gazdasági minisztere is volt. Az elszabadult inflációval sem a kormány, sem a jegybank nem tudott eddig megbirkózni, holott a központi bank szeptemberben már 75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat.

A hét elején Brazília és Argentína bejelentette, hogy közös valuta létrehozását tervezi, amelyet a két ország közötti kereskedelem fellendítésére használnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!