Az USA szerint Oroszország megszegi a két ország közötti, nukleáris fegyverekre vonatkozó szerződést

2023. február 1. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint Oroszország „megtagadja az ellenőrzési tevékenységek megkönnyítését” az Új-START szerződéssel kapcsolatban, írja a Guardian. A két ország közötti, hidegháború után kötött szerződés a nukleáris fegyverkezésre vonatkozik, miután az USA és Oroszország együtt birtokolja a világ nukleáris robbanófejeinek közel 90%-át.

Az USA szerint azonban Oroszország megsértette a szerződést, az oroszok megtagadják ugyanis az ellenőrzések engedélyezését a területeiken. Az Új-START 2011-ben lépett hatályba, 2021-ben a két ország meghosszabbította öt évvel: az egyezség korlátozza az USA és az Oroszország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát, illetve az ezeket szállító járművek bevetését.

A két ország közötti kapcsolatokat jelentősen rontotta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Az amerikai külügy szerint az orosz reakció „veszélyezteti az amerikai-orosz nukleáris fegyverzetellenőrzést”, Oroszország viszont azt állítja, az őket ért háborús szankciók miatt függesztette fel az együttműködést. Hétfőn Oroszország azt is közölte, hogy a szerződést annak 2026-os lejárata után lehet, hogy nem akarja meghosszabbítani, mert szerinte az USA „stratégiai vereséget” próbál okozni az oroszoknak Ukrajnában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!