Ismét közös hadgyakorlatot jelentett be Belarusz és Oroszország

2023. február 1. – 07:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország és Belarusz további egyhetes közös hadgyakorlatot tart, közölte kedden a belarusz védelmi minisztérium, írja a CNN. A lépés a Belarusz-Oroszország közötti együttműködés legújabb jele a háború kitörése után közel majdnem egy évvel.

A tárca közleménye szerint a héten „az elmúlt évek fegyveres konfliktusainak korábbi tapasztalatai alapján” tartanak hadgyakorlatot a két ország katonai képviselői. A tájékoztatás szerint a képzés célja a két katonaság „kompatibilitásának javítása”. A gyakorlatokat a belarusz Ruzsanszkij gyakorlótéren tartják: nagyjából 150 kilométerre az ukrán határtól északra.

Az oroszok és a belaruszok utoljára közel egy éve, tavaly februárban tartottak közös hadgyakorlatot. Az orosz erők később átlépték az ukrán határt, ezzel kezdődött tavaly február végén a háború. A nyugati tisztviselők azonban a múlt héten jelezték: nem hiszik, hogy a mostani hadgyakorlat arról szólna, hogy Oroszország újabb offenzívát indítson Belaruszból.

Lukasenko belarusz elnök hétfőn Zimbabwéban tett látogatása során kijelentette, hogy országa készen áll további segítséget nyújtani Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújában, annak ellenére, hogy Oroszországnak pillanatnyilag nincs szüksége semmilyen segítségre.

Putyin eközben az AFP szerint támogatja azt a tervet, hogy Belarusz és Oroszország közös kiképzőközpontokat hozzon létre. Az orosz elnök kedden rendeletben bízta meg az orosz védelmi- és a külügyminisztert, hogy tárgyaljanak Belarusszal a létesítményekről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!