Az USA szerint Oroszország megsérti az Új START nukleáris fegyverzetellenőrzési szerződést

2023. február 1. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy megsértette az Új START-szerződést, a két ország közötti hidegháború utáni nukleáris fegyverzetellenőrzés utolsó fő pillérét, írja a Reuters. Az USA szerint Moszkva megtagadja az ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken.

"Az ellenőrzések megtiltásával Moszkva megakadályozza Washingtont, hogy a szerződésben lefektetett jogait gyakorolja és veszélyezteti az orosz-amerikai nukleáris fegyverek ellenőrzésének működőképességét" – közölte az amerikai külügyminisztérium. A külügyi szóvivő közölte azt is, hogy a szerződést az Egyesült Államok továbbra is nemzetbiztonsági érdeknek tekinti.

Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta, "a fegyverzetellenőrzést nem választhatjuk el a geopolitikai realitásoktól". “Oroszország jelenleg nem tartja időszerűnek, hogy az amerikai hadsereghez tartozó ellenőröket engedjen be stratégiai fontosságú hadi létesítményeibe. Moszkva ugyanakkor betartja a szerződés többi pontjait és korlátozásait – idézte Antonovot az Interfax orosz hírügynökség.

(Reuters, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!