Jacinda Ardern utoljára szólalt fel miniszterelnökként Új-Zélandon

2023. január 24. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Utoljára jelent meg a nyilvánosság előtt Új-Zéland miniszterelnökeként Jacinda Ardern, aki néhány napja váratlanul lemondott posztjáról, írja az AP News. A 42 éves Ardern öt éven át vezette Új-Zélandot, mielőtt a múlt héten kimerültségre hivatkozva bejelentette lemondását.

A távozó kormányfő utolsó hivatalos megszólalásakor azt mondta, a legjobban az emberek fognak neki hiányozni, mert ők jelentették számára „a munka örömét”. Ardern utolsó hivatalos útjára Ratanába, az őslakos maori vallási mozgalom találkozóhelyére látogatott utódával, Chris Hipkinsszel.

Ardern az újságíróknak azt mondta, közel húsz éve barátok Hipkinsszel, és a találkozóhelyre vezető úton a kormányfői munkával kapcsolatban azt tanácsolta neki, hogy csinálja, ahogy a legjobbnak érzi.

Ahogy a róla szóló portrénkban írtuk, Ardern távozása ha meglepő is, egyáltalán nem karakteridegen, sőt. Az új-zélandi miniszterelnök azzal is vált ismertté a világ számára, hogy soha nem takargatta a magánéletét úgy, ahogy egy politikus tenné. A ciklusa alatt szülte meg kislányát is, és kiállt az olyan témák mellett, mint a környezetvédelem és a társadalmi egyenlőség, ezért sokan tartják ikonikusnak miniszterelnökségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!