A vártnál egy hónappal korábban, május 14-én jön Erdoğan várhatóan legszorosabb választása

2023. január 23. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton, egy ifjúsági konferencián erősíthette meg Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy a vártnál korábban, nem júniusban, hanem már május 14-én megtarthatják a török elnökválasztás első fordulóját. Az eseményen készült, vasárnap nyilvánosságra hozott felvételen Erdoğan azt mondta a Euronews szerint, hogy

„hálát adok Istennek, hogy az a sorsunk, hogy utunkat megosszuk veletek, nagyra becsült fiataljainkkal, akik először fognak szavazni a május 14-én tartandó választásokon”.

Az országot 2003 óta – először miniszterelnökként, 2014 óta elnökként – vezető 68 éves Erdoğan korábban is tett már utalásokat arra, hogy május 14-én lehet az elnökválasztás, a pontos dátumot viszont most mondta ki először. Az idei elnökválasztás rendkívül szoros lehet, bár hivatalosan még nem lehet tudni, ki vagy kik lehetnek Erdoğan kihívói. Közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy Erdoğan több potenciális jelölttel szemben is hátrányban lehet, részben a 80 százalékon tetőző török infláció miatt. Emiatt is ítélték például börtönbüntetésre az egyik legfőbb kihívónak tartott Ekrem İmamoğlu isztambuli polgármestert – a török választást megelőző politikai és gazdasági helyzetet itt elemeztük január elején.

Amennyiben egyik induló sem kapja meg a szavazatok 50 százalékát elsőre május 14-én, úgy két héttel később, május 28-án egy második fordulót is rendeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!